Bakan Yazıcı: Cari Açık İçin İhraç Odaklı Dış Ticaret Hedefliyoruz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, cari açığı azaltmak için daha çok ihraç odaklı dış ticareti hedeflediklerini söyledi.

Yazıcı, "Ekonomik Koordinasyon Kurulu var, ben de üyesiyim. Bu bu alandaki sıkıntıyı gidermek üzere çalışmalar yürütüyoruz. İhraç odaklı dış ticaret için lüks otomobil ithalatıyla alakalı ÖTV oranlarını yükselttik." dedi.

İzmir programı kapsamında medya kuruluşlarının temsilcileriyle Alsancak Liman İşletme Müdürlüğü`ndeki sohbet toplantısında biraraya gelen Bakan Yazıcı, cari açığın en tetikleyici unsurunun enerji bağımlılığı olduğunu ifade etti. Yazıcı, "Enerji kaynakları alanında özel sektörün yatırımları var. Onlar da devreye girince bağımlılık bir ölçüde azalacak. Ayrıca Türkiye`de akaryakıt kaçakçılığı da belli ölçüde var. Bununla mücadelenin koordinasyonu benim uhdemde, başkanlığı benim üzerimde. Bu konuyla alakalı olarak 2010 yılı başında bir eylem planı yaptık. Bu alanla ilgili çalışmaları sürdürdüğümüz pek çok paydaşımız var; o zamanki ismiyle Sanayi ve Ticaret Bakanlığı`nın şimdi bir kısmı bizde. EPDK, Maliye, Denizcilik Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, tüm bunlarla koordinasyonlu çalışma yürütülüyor. Üç ayda bir bize rapor veriyorlar. Yine akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele öngördüğümüz eylemlenden biri, 10 numaralı yağa avantaj sağlayan vergi kolaylığını ortadan kaldırmak. ÖTV farkı varkı, arttırıldı. 10 numaralı yağın yerine başka katkı maddelerinin ithal edilmesiyle ilgili boşluğun giderilmesi için de çalışılıyor." şeklinde konuştu.

İzmir`e de değinen Bakan Hayati Yazıcı, 8 bin 500 yıllık geçmişe sahip, çok önemli bir tarih ve kültür şehri olduğunu söyledi: ``İzmir, çok önemli bir ilimiz. Ulaşım imkanları bakımdan da son derece avantajlı. Bana göre yeni yeni uyanıyor. Bu geçtiğimiz süreçte biraz da empati yaptı. Artık bu kalkışına devam eder, etmesi de gerekir.`` Şehirdeki ticaret odası, sanayi odası, ticaret borsası gibi kuruluşları heyecanlı bulduğunu, hükümetlerin görevinin de vatandaşların önünü açmak olduğunu belirten Yazıcı, ``Hiçbir ön yargıya sahip olmaksızın, üzerimize düşeni yaptığımız kanısındayım. İzmir`in büyük bir atılım yapacağını düşünüyorum. Bir de önemli ölçüde kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Sorunların çözümü için en önemli araç diyalog. Belediye başkanımız da bunların farkında. O alanda görev yapan arkadaşlarımızla iyi bir diyalog oluşturması halinde belli bölgelerde var olan kötü görüntülerden de İzmir`in kurtulacağı kanısındayız. İzmir`de herkesi sevecen gördüm, sizleri sevecen gördüm.`` dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, ithal okul malzemelerine ilişkin pilot il olarak belirlenen İstanbul, İzmir, Ankara ve Gaziantep`te kontroller yapıldığını, tekstil ürünlerinde sıkıntı olmadığını ancak Uzakdoğu`dan ithal edilen çanta ve benzeri malzemelerde sağlığa zararlı bulgular tespit edildiğini aktararak, kontrollerin sıklaştırılacağını belirtti.
Gümrüklerde rüşvet ve hayali ihracat gibi konularda en küçük bir hatanın dahi affedilmediğini de vurgulayan Bakan Yazıcı, ``Rüşvet ve irtikaptan söz ediliyorsa bu iki taraflıdır. Bu konuda hepimize görev düşüyor. Mevkisi, makamı ne olursa olsun benim toleransım sıfır. Kamuda genel prosedür, isimsiz ihbarların ciddiye alınmaması yönündedir ama hassasiyetimiz dolayısıyla arkadaşlarımdan, isim olmasa da şikayette somut olay tarifi varsa soruşturulmasını istiyorum.`` diye konuştu.
Bakan Hayati Yazıcı, gümrüklerde bekleme sürelerini uzatmak suretiyle girişimcilere mali külfet getirmekten kaçındıklarını, bir taraftan da kanunsuz faaliyetlerin önlenmesinin önem taşıdığını ifade etti: ``Gümrük kontrol memurları önemli. Sezgilerinin çok güçlü olması lazım. Çağdaş gümrük anlayışı, gümrük kapılarında denetimlerin minimize edilmesi ve piyasa denetimlerinin arttırılmasıdır.`` dedi.