Hürsiad: Şirketler, Yeni Ticaret Kanununa Uyum İçin Şimdiden Çalışmalı

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi, şirketlerin Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu'na uyum için çalışmalara şimdiden başlamalarını tavsiye etti.

Hürsiad: Şirketler, Yeni Ticaret Kanununa Uyum İçin Şimdiden Çalışmalı

Ocak 2011'de TBMM'de kabul edilen Türk Ticaret Kanunu, 14 Şubat 2011'de Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanun, 1 Temmuz 2012 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek. Yeni Kanun'un, ticari hayat için önemli bir değişim sürecini başlatacağına inandıklarını belirten HÜRSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Deveci, "Bu tarihe kadar yapılacak birçok iş var. Ancak; Gerek yeni kanun, gerekse 6103 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun'da belirtilen hükümler kapsamında dikkat edilmesi gereken pek çok şey var." dedi.
Aynı zamanda derneğin Bilişim Hizmet Komitesi Başkan Yardımcılığını da yürüten Deveci, dikkat edilmesi gereken şeyleri de tarihleri itibarıyla şöyle sıraladı:
1 Ocak 2012: Bu tarihten itibaren tüm şirketler artık finansal tablolarını Türkiye Muhasebe Standartları'na (TMS) göre hazırlamak zorunda.
14 Ağustos 2012: Anonim şirketler esas sözleşmelerini, limited şirketler sözleşmelerini bu tarihe kadar yeni Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getireceklerdir.
1 Ocak 2013: Bu tarihten itibaren muhasebe kayıtları ve finansal tabloların TMS/TFRS'ye (Türkiye Finansal Raporlama Sistemi) göre düzenlenmesi gerekecektir.
1 Mart 2013: Bağımsız denetçi seçilmesi için son tarihtir. Atama yapmayan şirketlere mahkemece atama yapılacaktır.
1 Temmuz 2013: Sermaye şirketleri için internet sayfalarının hazırlanması ve yayınlanması için son tarih. Bu tarihten itibaren üç ay içinde internet sitesi kurma zorunluluğunu yerine getirmeyenler için çeşitli hapis ve para cezaları öngörülmektedir. Yeni Kanun ile birlikte Murakıplık kaldırılarak, tüm sermaye şirketlerine bağımsız denetim zorunluluğu getirilmektedir. Bağımsız denetim hizmetinin, bağımsız denetim şirketleri tarafından verilmesi öngörülürken, bağımsız denetim hizmetini küçük ve orta ölçekli şirketlerde bir veya birden fazla SMMM ya da YMM'de verebilecektir.