Verem Teşhis Ve Tedavisi Ücretsiz Yapılıyor

Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası nedeniyle Adıyaman Eğitim Toplum Sağlığı Merkezi'nde stant açılarak verem teşhis ve tedavisi hakkında bilgilendirme yapıldı.

Verem Teşhis Ve Tedavisi Ücretsiz Yapılıyor
Adıyaman Verem Savaş Dispanseri İl Koordinatörü Dr. Bülent Hazar ve çalışanlar Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası nedeniyle etkinlik düzenlediler. Adıyaman Eğitim Toplum Sağlığı Merkezi girişinde basın açıklaması yapan Verem Savaş Dispanseri İl Koordinatörü Dr. Bülent Hazar, dünyada bir tek etkene bağlı, tedavisinin olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalık olduğu vurgulandı.
Dr. Bülent Hazar yılda yaklaşık 9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığını ve her yıl 1.7 milyon kişinin verem hastalığından öldüğünü dile getirerek, "2008 yılında verem savaş dispanserlerine kayıtlı 18 bin 452 verem hastasının yüzde 62'si erkek, yüzde 38'i kadındır. Verem hastalarında halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklukta kilo olmama, gece terlemesi, öksürük, balgam, öksürükte kan gelme, göğüs ve sırt yan ağrısı ve nefes darlığı belirti ve bulgulardır" dedi.
Dr. Bülent Hazar açıklamasında hastalığın tanısı, tedavisinden bahsederek, hastalık üzerine hizmetleri şöyle sıraladı:
"Verem hastasının aile bireyleri ve temaslılar verem savaş dispanserlerinde ücretsiz muayene ediliyor. Hasta olanlar tedavi, verem olma riski taşınlar koruyucu tedavi uygulanır. Koruyucu tedavi 6 ay sürer ve bu tedavinin hastalanmayı yüzde 90 önler."
(AHM-HE-Y)