Çanakkale 1915 Gezici Müze TIR'ı Muğla'da

Seddülbahir Özel Müzesi'nin sahibi olan yerel tarih araştırmacısı Ahmet Uslu'nun, Çanakkale savaşlarıyla ilgili materyalleri sergilediği TIR, şimdi de

Seddülbahir Özel Müzesi'nin sahibi olan yerel tarih araştırmacısı Ahmet Uslu'nun, Çanakkale savaşlarıyla ilgili materyalleri sergilediği TIR, şimdi de Muğla'ya geldi. Gelibolu Yarımadası'ndaki cephelerden toplanan mermi ve şarapnel parçaları, Türk askerlerine ait mataralar, yüzükler, çakmaklar, kıyafetler ve o dönemi anlatan resimlerin yer aldığı Çanakkale 1915 Gezici Müze TIR'ı, burada da büyük ilgi gördü.

Çanakkale'de işgalci devletlere karşı yapılan vatan savunmasının destansı öyküsünü yansıtan müze TIR, eski garajda düzenlenen törenle ziyarete açıldı. Şiddetli yağmura rağmen yapılan törene Muğla Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, İl Kültür ve Turizm Müdür Kamil Özer, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Aksan, Jandarma Alay Komutanı Albay Fevzi Kurşun, AK Parti İl Başkanı Gültekin Akça, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. TIR, "Şehitler Diyarından Anadolu'ya" adlı program çerçevesinde bir hafta il merkezinde bulunacak ve ay sonuna kadar da ilçeleri gezecek.

Araştırmacı Uslu, yaklaşık dört yıldır kendi imkânlarıyla çeşitli şehirleri dolaştığını belirterek, "Tek tek illeri ve ilçeleri dolaşmak sıkıntılı oluyordu. Ben de yeni bir proje geliştirip özel dizayn ettirdiğim TIR'la bu eserleri, Çanakkale'yi gezmeye fırsat bulamayan vatandaşlara göstermek istedim. Anadolu'nun bağrından kopup Çanakkale'de şehit olan 253 bin vatan evladının hatırasını, torunlarının ayağına kadar götüreceğiz." dedi.

2005 yılından beri yaklaşık 70 merkezde Çanakkale Savaşı'nı ve ruhunu tanıtan sergiler açtığını belirten Ahmet Uslu, "Bunlarla yaklaşık 4 milyon kişiye ulaştık. Hazırlıkların uzun sürmesi ve sergi açılacak yerlerdeki sıkıntılar sebebiyle böyle bir TIR düşündük. TIR'ımızın içinde, Çanakkale savaşlarıyla ilgili 3 bine yakın malzeme ve maket yer alıyor. İstenen yerde 20 dakikada hazır hale gelen TIR'ımız, kısa sürede de toplanabiliyor." şeklinde konuştu.