BM Genel Sekreteri Ban, kurumun imajını zedeleyen iddiaları cevaplayacak

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, BM’nin imajını zedeleyen ve ABD’nin Cumhuriyetçi Parti tarafında ortaya atılan asılsız iddiaları cevaplayacağını bildirdi.



BM’nin New York’taki merkez binasında gazetecilerin sorularını cevaplayan BM Genel Sekreteri Ban, "BM’yi etkisiz gibi gösterip, gayri meşru işlerin döndüğü yer gibi gösterildiğine dair asılsız iddialara cevap vermek lazım. Bu gibi imaj zedeleyici gayretlerin önüne geçmek için, Cumhuriyetçi Parti’nin ileri gelenleri ile görüşeceğim." diye konuştu.

Yeniden seçilmesi beklenen Ban’ı eleştirenlerin başında Florida’dan ABD’nin Temsilciler Meclisi üyesi İleana Ros-Lehtinen geliyor. Ros-Lehtinen, geçtiğimiz sene “BM’de çürüme alıp başını gitmiştir." diyerek, ABD’nin senelik düzenli verdiği finansal yardımın ödeme düzeninin değiştirilip, azaltılmasının gerekliliğini söyledi.

BM Genel Sekreter Ban, "Bugüne kadar BM üst düzey yöneticileri içinde bütün mal varlığını kamuya açan ilk benim. 4 senelik görev süremde bütün her şeyi ‘Saydamlık‘ ve ‘Sorumluluk‘ ilkeleri içinde yaptım. Yapılan eleştiriler gerçek dışı." dedi.

Gerçekleşmesi beklenen görüşme hakkında Ros-Lehtinen ise "BM Genel Sekreter Ban ile geçmişte görüşmüşlüğümüz var. Gine görüşürüz. Onunla zaten BM için gerekli reformlar hakkında konuşmak istiyordum." diyerek görüşmeyi soğukkanlılıkla karşıladı.