Tunus'dan dönenlerin büyük sevinci

Çıkan olaylar yüzünden devlet başkanının yurt dışına kaçtığı Tunus'taki olaylar nedeniyle THY'nin özel uçağıyla Türkiye'ye getirilen yolcular, Atatürk Havalimanında sevinçlerini gizlemediler.

Dışişleri Bakanlığının Tunus'taki olaylar nedeniyle bu ülkeye gönderilmek üzere Türk Hava Yolları'ndan tahsis ettiği Boeing 777 tipi ''Anadolu'' uçağı, İstanbul'dan sadece Tunus vatandaşı 47 yolcu, 13 mürettebat ve Anadolu Ajansı ile TRT muhabiriyle saat 13.15'te Tunus'a hareket etti.

THY'nin uzun uçuşlarda kullandığı büyük gövdeli uçağın içindeki az sayıda yolcu, adeta uçak içinde kaybolmuş gibiydi. Tunuslu yolcular ülkelerindeki durum nedeniyle endişeliydi ancak rahat bir yolculuk yaparak ülkelerine Türkiye saatiyle 16.00'da indiler.

Tunuslu yolcuları ve uçak mürettebatını TAV'ın işlettiği Enfidha Havaalanı'nda Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Akın Algan ve TAV Tunus yetkilileri karşıladı. Sakin görünen havaalanında sivil uçakların yanı sıra askeri helikopterin bulunması dikkati çekti.

Tunuslu yolcuların uğurlanmasının ardından, yaklaşık bir saat, ülkesini terk eden Zeynel Abidin Bin Ali'nin adını taşıyan alanda Tunus'taki Türk yolcuların uçağa gelmesi beklendi. Daha sonra, uçağa servis otobüsleriyle aralarında 8 bebeğin de yer aldığı 333 Türk vatandaşı getirildi. Türk vatandaşları sakinliklerini korumaya çalışarak THY uçağına heyecan içinde bindiler. Türk vatandaşlarını Tunus Büyükelçisi Akın Algan uçaklarına kadar uğurladı. Akın Algan, uğurlamanın ardından Tunus'ta saat 17.00'de başlayıp sabah 07.00'ye kadar devam eden sokağa çıkma yasağına yakalanmamak için alandan hızla ayrıldı.

ALKIŞLARLA SEVİNÇ GÖSTERİSİ

Uçağa alınan yolcular, sıra numarası gözetilmeksizin koltuklara yerleştirildi. Uçağa biniş tamamlandıktan sonra, Tunuslu işçilerin çalışmaması nedeniyle yolcuların bagajları havaalanında çalışan Türk işçiler tarafından yüklendiği için işlem biraz uzadı.

THY uçağı daha sonra Türkiye saatiyle 18.00 sıralarında İstanbul'a hareket etti. Yolcular uçağa bindikten sonra rahat bir nefes alarak, kimi film seyretti, kimi kitap okudu, kimi de arkadaşıyla sohbet etti, kimi uyukladı, kimi de küçük çocuğunu uçak içinde gezdirdi. Fakat yolcular adeta yaşanan olayları unutmak ister gibi Tunus'taki olaylardan hiç bahsetmedi.

Uçak İstanbul hava sahası için alçalmaya başladığında yolcular geride bıraktıkları anıları birbirleriyle paylaşmaya başladı. Uçak Atatürk Havalimanı'na inince bir alkış kıyameti koptu. Tüm yolcular Türkiye'ye kavuşmanın sevincini alkışlarla dile getirdi. THY uçağının personeli de yolculuk süresince yolcularla tek tek ilgilenerek, onların yaşadığı sorunları bir nebze de olsa unutturmaya çalıştı.

Atatürk Havalimanı'na gelen yolcular kendileri için ayrılan pasaport bankosundan geçerek yorucu bir günün ardından evlerinin yolunu tuttu.

"TÜRKİYE LEHİNE SLOGAN ATIYORLAR"


Tunus Büyükelçiliği Müsteşarı Nilüfer Kaygısız, olayların salı günü başladığını belirterek, birçok iş yerinin yağmalandığını ve olaylardan sonra büyükelçilikten çıkmadıklarını belirtti.

Tunusluların yabancılara karşı tepki göstermediğini belirten Kaygısız, "Ayrılmak isteyen hiçbir Türk vatandaşı geri çevrilmedi. Türkiye’ye gelmek isteyen olursa da buradan yine uçak gönderilecek. Ayrıca, göstericilerin Türklere karşı hiçbir tepkisi yok. Hatta Türkiye Büyükelçiliği’nden geçerken, Türkiye lehine slogan atıp, sevgi gösterisinde bulunuyorlar." ifadelerini kullandı.

Tunus’ta kuaförlük yapan Vahid Ergenç de, olayların başladığı gün sokakların birden karıştığını belirterek, birçok iş yeri ve marketin yağmalandığını; ancak Türklere yönelik bir saldırı olmadığını kaydetti.

Anne ve babasını görünce gözyaşlarına hakim olamayan Silvia Güney de, "Orada olmak çok zor. Türkiye’de olmak güzel." dedi.

KÜÇÜK ESMA’DAN BAŞBAKAN ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

Tunus’ta Arapça ve Fransızca öğrendiğini ve olaylardan sonra okulların tatil edildiğini kaydeden 11 yaşındaki Esma Boztaş ise, "Yaşanan olaylar nedeniyle çok korktum. Bizim Türkiye’ye getirilmemize yardımcı olan Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a çok teşekkür ederim." diye konuştu.
Kaynak: AA