Türk-Yunan sınırında kaçak göçmen incelemesi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’ndan bir heyet Türkiye-Yunanistan sınırında incelemelerde bulundu.



Avrupa Birliği Komisyonu İçişleri Genel Müdürü Stefano Manservisi, AB Komisyonu Daire Başkanı Henrik Nielsen, Uluslar arası İlişkiler Dairesi’nden Francesco Luciani, Frontex Dairesi’nden Klaus Rösler, AB Türkiye Delegasyonu Erwan Marteil kaçak göçmenlerin Avrupa’ya geçiş güzergahı olan Türkiye ve Yunanistan’da görüşmelerde bulundu.

Yunanistan’ın Türkiye üzerinden gerçekleşen kaçak göçün önlenmesi için kara sınırının Karaağaç bölgesini oluşturan 13 kilometrelik bölümünde tel örgü çekme kararının ardından gerçekleşen ziyaret ilk önce Yunanistan tarafında başladı. Yunan tarafında geçişlerin yoğun olduğu bölgelerde yetkililer görüşen Avrupa Birliği Komisyonu heyeti buradaki programını tamamladıktan sonra Edirne’ye geldi.

Edirne Valisi Gökhan Sözer başkanlığındaki Türk heyetiyle görüşmeler gerçekleştiren AB Komisyonu heyetine ayrıntılı bilgiler aktarıldı. Edirne Emniyet Müdürlüğü Pasaport ve Yabancılar Şube Müdürü tarafından kaçak göçmen geçişleriyle ilgili alınan önlemler konusunda slayt gösterisi şeklinde bilgiler aktarıldı. Heyet daha sonra Türkiye-Yunanistan kara sınırını oluşturan Karağaaç bölgesindeki sınır bölgesine geçti.
Sınırda yer alan gözetleme kulesine çıkan heyetler tepeden kuşbakışı iki ülke sınırını inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. AB heyeti daha sonra Edirne Valisi Gökhan Sözer başkanlığındaki Türk heyeti ile birlikte sınırdaki hudut karakollarına gitti.

Avrupa Birliği Komisyonu İçişleri Genel Müdürü Stefano Manservisi, yasa dışı göçün önlenmesi amacıyla Türk ve Yunan tarafında görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi. Yasadışı göçlerin önlenmesi amacıyla bölgede ortak çalışma yapacaklarını belirten Manservisi, “Bu bölgede yoğun bir göç söz konusu. Biz de durumu yerinde görmek için buraya geldik. Türk ve Yunan yetkilileriyle görüştük. Neler yapabiliriz, ne gibi önlemler alınabilir, onları görüştük. Bu, AB Bakanlar Konseyi‘nde de sıklıkla ele alınan konular arasında yer alıyor. AB üye ülkeleri, bu konuyla başa çıkabilmek için mali kaynaklar olsun, insan kaynakları olsun yoğun bir seferberlik içinde. Çünkü yasa dışı göç Avrupa için çok önemli bir sorun haline geldi. Çok büyük bir sorunla karşı karşıyayız. Avrupa‘ya göçlerin yüzde 90‘ı bu sınır üzerinden oluyor. Bu nedenle AB olarak, Yunan devletine bu sorunla başa çıkabilmesi için yardımcı olmaya çalışıyoruz.” diye konuştu. Manservisi, yasadışı göçmen geçişini önleme konusunda Türk tarafındaki çalışmaları etkileyici bulduğunu ifade ederek, Edirne Valisi Gökhan Sözer’e teşekkür etti.