Bolu İl Sağlık Müdürü Koç: Bebek yaş grubunun verem aşısı ihmal edilmemeli

Bolu İl Sağlık Müdürü Dursun Koç, verem aşısının önemine dikkat çekerek, "Bebek yaş gruplarının da aşılanması çok önemli bir husus olup anne ve babala

Bolu İl Sağlık Müdürü Dursun Koç, verem aşısının önemine dikkat çekerek, "Bebek yaş gruplarının da aşılanması çok önemli bir husus olup anne ve babaların verem aşısı (BCG) yaptırmayı ihmal etmemeleri gerekmektedir." dedi.

Dursun Koç, yaptığı yazılı açıklamada, verem hastalığı yalnızca hastanın kendi sorunu değil, bulaşıcı olması nedeniyle temel bir halk sağlığı sorunu olduğunu kaydetti. Koç, Türkiye Ulusal Verem Savaşı Dernekleri Federasyonu'nun 2004 araştırmasına göre, Türkiye gibi verem hastalığının yaygın olduğu birçok gelişmekte olan ülkede, tedaviye yönelik uygulamalarda ortaya çıkan hata ve aksaklıklar verem ilaçlarına direnç gelişimine neden olduğunu dile getirdi. Koç, "Yeni hastaların yüzde 12'si, eski hastaların yüzde 24'ü tedaviyi terk etmektedir." ifadelerini kullandı.

İl Sağlık Müdürü Koç, Bolu'da Kadın Doğum Hastanesi'nin yanında Verem Savaş Dispanseri'nin hizmetini sürdürdüğünü belirtti.

Koç, şöyle devam etti: "Verem Savaş Dispanserimizce hastalarımıza tetkik tedavi ve ilaç desteği ücretsiz verilmektedir. En az 6 ay ile 1,5 yıl arasında süren verem tedavisinde ilaçların düzenli kullanılması sonucunda en iyi şekilde iyileşme sağlanmakta."

Koç, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Çalışma Yıllığı 2004 Raporu'na göre, verem mikrobunun kan ve lenf damarları yoluyla yayılmasını engelleyen, böylece miliyer verem ve verem menenjiti oranını düşürerek veremden ölümleri azaltan verem aşısı (BCG) ile bağışıklama oranının ülke genelinde yüzde 79 olduğunu ifade etti.

Bolu'da 2008 yılında vereme yakalanmış hasta sayısının 54 iken 2010 yılında bu sayısının 14'e düştüğünü vurgulayan Koç, "Bu da gün geçtikçe hasta sayımızın azaldığını göstermektedir. Bağışıklama (BCG) oranımız yüzde 100'dür." ifadelerini kullandı.

Bolu İl Sağlık Müdürü Dursun Koç, "Hastalara geç tanı konulmaması için hastalık belirtileri görüldüğünde önce aile hekimlerine sonra hastanelerimizin göğüs hastalıkları veya dahiliye polikliniklerine başvurmaları gerekmektedir. Tedavi başlanan birçok hastanın ilaçlarını düzenli biçimde kullanmaması, toplumda bulaşmanın sürmesine neden olmakta, bu yüzden sürekli yeni ve ilaçlara dirençli hastalar ortaya çıkmaktadır. Bakanlığımızın 'Doğrudan Gözetimli Tedavi'(DGT) projesi verem hastalarının ilaçlarını en yakın sağlık biriminden bir yetkili gözetiminde günlük olarak alınmasını hedeflemektedir. 'Doğrudan Gözetimli Tedavi'(DGT) projesi ilimizde de uygulanmakta olup tüberküloz hastalarının ilaçları tam tedavi sağlanıncaya kadar bizzat bir sağlık personeli veya yetkin bir başka kişi tarafından verilmektedir. Bu durum tedavideki başarı oranlarımızı tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde ve ilimizde de arttırmıştır." açıklamasında bulundu.