Kredi kartlarının en beğenilen özelliği taksitli alışverişe olanak tanıması

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) araştırmasına göre Türk halkı harcamalarının yarısına yakınını kredi kartıyla yapmayı tercih ediyor. Kredi kartla

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) araştırmasına göre Türk halkı harcamalarının yarısına yakınını kredi kartıyla yapmayı tercih ediyor. Kredi kartlarının en beğenilen özelliği ise taksitli alışveriş imkanı sunması.

BKM'nin Kart Monitör (Kredi Kartı Kullanım Alışkanlıkları) 2010' başlıklı araştırmasının sonuçları açıklandı. Kredi kartları ile yapılan tüketim harcamalarının özel nihai tüketim harcamaları içindeki payı yüzde 33 olarak kaydedilirken, BKM araştırması sonuçları da bu verilerle paralellik arz ediyor. Araştırmaya göre, kart kullanıcılarının yüzde 85'i kredi kartlarını, taksit ve puan biriktirme özelliğinden dolayı tercih ediyor.

'Kart Monitör 2010' araştırmasını değerlendiren BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, Türkiye'de tüketicilerin harcamalarının yarısına yakınını kredi kartları ile yaptığını ifade etti. Özinal "Kredi kartı kullanım oranı, sağladığı taksit, puan kazanma gibi imkânların yanı sıra, yanında nakit taşımayı gerektirmemesi nedeni ile de artış gösteriyor. Kart kullanmayanlar ise bir kredi kartına en çok taksit özelliği nedeni ile sahip olmak istiyor." dedi.

Kart kullanıcılarının kredi kartlarının özellikle taksit özelliğinden faydalanmayı tercih ettiğini vurgulayan Özinal, sezon indirimlerindeki toplu alışverişlerden yaz tatiline kadar birçok harcamanın taksitle diğer aylara ötelenerek daha da kolaylaştığının altını çizdi. Kredi kartı ile yapılan harcamaların ötelenmesi sayesinde ihtiyaçların giderilmesi için beklenmesi gerekmediğini belirten Sertaç Özinal, doğru zamanda alışveriş yapma imkanı bulan kredi kartı kullanıcılarının taksit sayesinde uzun vadede de tasarruf ettiğini sözlerine ekledi.

Kart Monitör (Kredi Kartı Kullanım Alışkanlıkları) Araştırması'nda 2010 yılı içerisinde kredi kartları ile yapılan minimum taksitlendirme tutarının ortalama 154 TL olduğuna işaret ediliyor. Yine kredi kartları ile yapılan harcamalardaki minimum tek ödeme tutarı ise ortalama 74 TL.

Kredi kartlarının taksit özelliği sayesinde, tatiller ve sezon indirimlerinde farklı fırsatlardan faydalanırken, bayram dönemlerinde yapılan toplu harcamalar taksitlendirerek ödenebiliyor. Kredi kartının en çok kullanıldığı dönemlerden biri olan Ramazan Bayramı öncesinde hazırlıkları da kredi kartıyla yapıp, ihtiyaçları taksit özelliğiyle gidermek mümkün.

Araştırma, iş yerlerinin taksitle harcama yapmayı tercih eden müşteri sayısını artırmak için kredi kartı kabul ettiklerini de gösteriyor. Kart Monitör araştırmasına göre iş yerleri kredi kartı ile satın alma işlemlerini taksitle yapabiliyor ve harcamalarını öteleyerek iş yerlerinin devamlılığını sağlıyor.