Gtb Başkanı Çelik'in Açıklaması

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çelik 5 Eylül'de tamamlanan 79. İzmir Enternasyonal Fuarı hakkında açıklamalarda bulundu.

79. düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı'nın bu yılki onur konuğunun Gaziantep olduğunu belirten GTB Başkanı Ömer Çelik, valiliğin koordinasyonunda belediyeler, firmalar ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla kentin fuarda temsil edildiğini söyledi.
GTB standının bulunduğu bin 175 metrekare alanda küçük bir Gaziantep kurulduğunu kaydeden Çelik, "Kalesi, kır kahvesi, bakırcılar çarşısı ve antik dönemden kalma Mars Heykeli ile gezenlerin büyülendiği ve halkın yoğun katılımlarıyla fuar süresince çok sayıda etkinliğin düzenlendiği bu minyatür Gaziantep ile İzmir Enternasyonal Fuarı'nda ismimizin uzunca bir süre unutulmayacağı kesindir. Fuarda borsamızın da Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Ticaret Odası ile birlikte paylaştığı bir standı kurulmuştur.
Fuar boyunca İzmir halkı tarafından en çok ziyaret edilen stantların başında gelmiştir. Standımızda Gaziantep'in yöresel bazı ürünleri sergilenmiş ve halkın bu ürünlere karşı tepkisi ölçülmüştür" dedi.
"Bilindiği üzere pazara sürülecek yeni ürünlerin test edileceği veya pazardaki ürünler hakkında halkın birebir görüşlerinin en kolay alınacağı ortamlar bu gibi fuarlardır" diyen Çelik şöyle devam etti:
"Standımızda en çok ilgiyi hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilen neyan kökü şerbeti almıştır. Bunun yanı sıra Gaziantep biber salçası, Antep kurulukları, konserve kapari, konserve sarma, zahter, melengiç kahvesi, bulgur, Antep fıstığı ve Antep baklavası sergilenmiş ve İzmir halkının beğenisine sunulmuştur. İzmir halkının standımızda sergilenen bütün ürünlere karşı büyük ilgi duydukları gözlenmiş ve bu ürünlerin temini hakkında ne yapabilecekleri hakkında sorulara maruz kalınmıştır. Bunun nedenini
araştırdığımızda standımızda sergilenen ürünlerin İzmir pazarında ya bulunmaması, ya kalitesinin düşük olması veya vatandaşa çok yüksek fiyatlardan satıldığı tespit edilmiştir. Örneğin İzmir halkının tepkilerinden biri Antep baklavasının stantlarda sergilenen lezzet ve kalitede İzmir de bulunamadığıdır. Aynı şekilde de Antep fıstığının sergilenen tazelikte olmadığı belirtilmiştir. Ayrıca meyan kökü, Antep kurulukları ve melengiç kahvesinin stantda sergilenen fiyatlardan en az iki veya üç katı fiyatlara
sadece belli satıcılardan temin edilebildiği, ev yapımı biber salçasının da bulunamadığı İzmirli vatandaşlarca dile getirilmiştir."
Çelik sözlerini şu sözlerle tamamladı:
"Bu bilgilerde göstermektedir ki Gaziantep yöresel ürünleri için İzmirli vatandaşların talebi bulunmaktadır. Firmalarımızın İzmirli vatandaşlarımıza bu ürünleri kolay yollardan ve uygun fiyatlarla sunabilmeleri durumunda kendileri için bir satış kanalı daha oluşacağı görülmektedir."