Meü 'Avrupalı' Olmak İstiyor

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, üniversite olarak katı kuralları olmadığını ve herkesin kendi düşüncesini özgürce dile getirebileceğini ancak kaba kuvvete asla izin vermeyeceklerini söyledi. Aydın, bugün Türkiye'nin en seçkin yüksek öğretim kurumlarından biri olduklarını, Avrupa standartlarında bir üniversite olabilmek için de çaba sarf ettiklerini vurguladı.
MEÜ tarafından, üniversiteyi yeni kazanan lisans öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen ve 3 yıldan bu yana sürdürülen; 'Üniversite Yaşamına Giriş (ÜYG) Dersi' kapsamında verilen eğitimlerin devam ettiği bildirildi. Etkinlikler kapsamında Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde üç ayrı oturumdan oluşan ve yaklaşık 3 bin öğrencinin katıldığı bir eğitim çalışması geçekleştirildi. MEÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanı Semra Ergüden, ÜYG ÜYG Koordinatörü Prof. Dr. Tuğba Yanpar Yelken ile birlikte etkinliğe katılan Rektör Suha Aydın, Silifke ve Tarsus'taki öğrencilerin de telekonferans yöntemiyle katıldığı oturumda öğrencilere hitaben bir konuşma yaptı. MEÜ hakkında öğrencilere bilgiler vererek tavsiyelerde de bulunan Aydın, bilgi ve tecrübelerini de paylaştı.
Her oturumda farklı bir öğrenci grubuna seslenen Aydın, öğrencilere; 'birbirinizi sevin ve birbirinize karşı saygılı olun' tavsiyesinde bulundu. Bugün gelinen noktada MEÜ'nün 27 bin öğrencisi, bin 300 öğretim elemanı ve 900 çalışanıyla birlikte Türkiye'nin en seçkin yüksek öğretim kurumlarından biri olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Aydın, Avrupa standartlarında bir üniversite olmak için çaba gösterdiklerini ifade ederek, "Yakın zamanda, hem eğitimde, hem hizmette, hem de araştırmada TSE kalite belgesine sahip olduk. Bu, bizler için olduğu kadar sizler için de artı bir değer. Kalite belgesi, size verdiğimiz eğitim alt yapısının ne kadar kaliteli olduğunu gösteriyor. Sizlerden beklentimiz; her şeyin sizler için olduğunu bilip, bundan alabildiğine fayda sağlamanız, alabildiğine birikim oluşturmanız. Ve bunu çok iyi değerlendirip, çok iyi derecelerle mezun olmanızdır" dedi.
Tıpkı 'Üniversite Yaşamına Giriş Dersi'nde olduğu gibi 'Üniversite Yaşamından Çıkış' adı altında da yeni bir dersi uygulamaya koymak istediklerini ve bu konudaki çalışmaların da sürdürüldüğünü anlatan Suha Aydın, buradaki amaçlarının da öğrencilerin mezuniyet sonrası yaşamlarını kolaylaştırmak olduğunu söyledi. Aydın, öğrencilerin hayata atıldıktan sonra nelerle karşılaşacağına dair tüyoları barındıran söz konusu derslerin; işe girerken, iş başvurusu yaparken ya da iş hayatında son derece önemli olacağını savundu. Aydın, "Değişik yerlerden ve değişik sosyal yapılardan buraya geldiniz ve en az 4 yıl bizlerin himayesinde olacaksınız. Bütün iyi niyetimizle bu dört yılın dolu dolu geçmesini ve ülkemiz için hayırlı birer birey olarak yetişmenizi hedefliyoruz" diye konuştu.
4 yıl gibi kısıtlı sürede bir bilim dalına ait tüm bilginin öğrencilere sunulmasının mümkün olmadığını, ancak temel bilgilerin yanı sıra bilgiye ulaşmanın yollarını verebileceklerini anlatan Aydın, verilen bilgilerin ileriye taşınması ve yararlı hale getirilmesinin yanında mezun olduktan sonra katma değere dönüştürmenin öğrencilerin elinde olduğunu vurguladı. Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Benden tutun da araştırma görevlilerine varıncaya kadar buradaki tüm öğretim elemanları, sizlerin hizmetindedir. Bizi ve ailenizi hayal kırıklığına uğratmayın. İyi birer öğrenci, iyi birer yurttaş olun. Katı kurallarımız yok. Herkes kendi düşüncesini özgürce savunabilir, ancak kaba kuvvete asla izin vermeyeceğimizi bilmenizi isteriz. Birbirimizin haklarına saygılı olun. Birbirinizi sevin, ister sevgili gibi ister arkadaşça yeter ki sevin. Çünkü biz sizleri çok seviyoruz."
ÜYG Dersi Koordinatörü Prof. Dr. Tuğba Yanpar Yelken ise, ders hakkında öğrencilere bilgiler vererek, dersin uygulama esasları, koordinasyon kurulu, amaçları, etkinlikleri ve kazanımlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. MEÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanı Semra Ergüden de üniversitenin temel ilkeleri ve öğrencilerin bilmesi gereken yönetmelikler ve esaslar hakkında bilgiler verdi.