Çorum Valiliği Kazı Araştırmalar Sempozyumu Düzenledi

Çorum'da Valilik tarafından düzenlenen '1

Çorum'da Valilik tarafından düzenlenen '1. Çorum Kazı ve Araştırmalar Sempozyumu' 2 Ekim 2010 Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Düzenlenecek sempozyumda akedemisyenler tarafından Hatti, Hitit ve diğer dönemlere ait 10 ayrı bildiri sunulacak.
Çorum Müzesi Konferans Salonu'nda Valilik tarafından Cumartesi günü, '1. Çorum Kazı ve Araştırmalar Sempozyumu' gerçekleştirecek. Düzenlenecek sempozyum hakkında açıklama yapan Vali Nurrullah Çakır, "Hitit uygarlığının temellerinin atıldığı ve bu uygarlığın merkezi olan Çorum'da, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izinleri ile 6 arkeolojik kazı bir de yüzey araştırması gerçekleştirilmektedir. Çorum'da yapılan arkeolojik kazılar, bu toprakların kültürel açıdan ne kadar zengin olduğunu ortaya koymaktadır.
Anadolu topraklarında yaşamış uygarlıkların izlerini ortaya çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmak kadar bu uygarlıklarla ilgili bilim adamları tarafından yapılan bilimsel çalışmalara ve araştırmalara sahip çıkılması ve bu çalışmaların geniş kitlelere ulaştırılması da görevlerimiz arasında yer almaktadır" dedi.
Çorum sınırları içerisinde Hatti ve Hitit tarihinin araştırılmasına yönelik Boğazkale-Hattuşa kazıları yanında, Alacahöyük, Ortaköy-Şapinuva, Eskiyapar, Resuloğlu ve Bayat Derekutuğun kazılarının devam ettiğini belirten Vali Çakır, bu kazılar ve elde edilen buluntuların arkeoloji bilimi ile uğraşan akademisyenler tarafından devamlı olarak takip edildiğini söyledi.
Önceki yıllarda Hatti ve Hitit tarih ile kültürünü anlatan küçük ölçekli bilimsel toplantılar ve sempozyumlar yapıldığını ifade eden Vali Çakır, "Bu toplantıların daha geniş çevrelere ulaşması, uluslararası bir boyut kazanması amacıyla devam ettirilmesinden hareketle Uluslararası Hititoloji Kongresi'ne dönüştürülmüştür. 20 yıl önce başlayan ve Uluslararası bir boyut kazanarak yurtdışında da devam Uluslararası Hititoloji Kongresi'ne destek olacağını düşündüğümüz aynı zamanda halkın kültürünü
geliştireceğine inandığımız 'I. Çorum Kazı ve Araştırmalar Sempozyumu' 2 Ekim'de Çorum'da Müze Konferans Salonu'nda yapılacaktır" diye konuştu.
Çorum'da gerçekleştirilen arkeolojik kazıların başkanları ile müze ve kazılarda açığa çıkan eserler üzerinde yapılan bilimsel araştırma sahiplerinin katılımları ile yapılacak olan sempozyumda 10 bildiri sunulacağını kaydeden Vali Çakır, "Hatti, Hitit ve diğer dönemlerin araştırılmasına yönelik olarak yapılan kazı, araştırma ve incelemelerin bilimsel olarak ortaya konulacağı, tartışılacağı sempozyum bildirileri aynı zamanda kitap olarak da bastırılacaktır. İlk defa ilimizde gerçekleştirilecek olan "I.
Çorum Kazı ve Araştırmalar Sempozyumu"na özellikle konuya ilgi duyanlar ile Çorum'daki kazı çalışmaları hakkında bilgi edinmek isteyen tüm halkımızı sempozyuma bekliyoruz. Bundan sonraki yıllarda da sempozyumlar düzenli olarak devam edecektir. Bu konuda kazı başkanlarımız, değerli akademisyenlerimiz ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.