Demirel: Ekonomide resesyona ve depresyona varılmadan yeniden düzelme sağlanmış gibi görünüyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ)'nin 10. akademik yıl açılış törenine katılan eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dünya ve Türkiye gündemine ilişkin

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ)'nin 10. akademik yıl açılış törenine katılan eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dünya ve Türkiye gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Öğrencilere verdiği ilk dersi dünya ekonomisine ayıran Demirel, ekonomik krizin ardından resesyona ve depresyona varılmadan yeniden bir düzelme sağlandığını söyledi.

Törene İEÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş, Rektör Prof. Dr. Attila Sezgin, çok sayıda davetli, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Rektör Sezgin, üniversitelerinin 10 yılda önemli bir başarı yakaladığını belirtti. 2001 yılında küçük adımlarla büyük bir yolculuğa çıktıklarını söyleyen İzmir Ticaret Odası Başkanı ve Mütevelli Heyeti Başkanı Demirtaş, 4 bin 316 mezunla büyük bir başarıya imza attıklarını ifade etti. Demirtaş, "Bugün yine farklı duygular içindeyim, çünkü 10. yılımız. Başarıyla dolu 10 yıl. 2001'de ilk akademik yılımızı, yine 9. Cumhurbaşkanımız Demirel'le başlatmıştık, ilk dersi vermişti. Ne mutlu ki yine akademik yılımızı Sayın Cumhurbaşkanımız'la açıyoruz. 4 bin 316 mezunumuzun çok çok azı dışında hiçbiri iş bulma konusunda sorun yaşamıyor. Diplomalarımız sadece ülkemizde değil, AB'de de geçiyor." şeklinde konuştu.

Daha sonra 2010-2011 akademik yılının ilk dersini vermek üzere Süleyman Demirel kürsüye çıktı. İEÜ'nün geldiği noktadan duyduğu mutluluğu dile getiren Demirel, "Buraya sadece bir toplantıya katılma amacıyla gelmiyorum, rahatlamak için geliyorum. İEÜ'nün dünya üniversitesi olma yolunda attığı önemli adımlar hepimizi memnun ediyor. Gurur duyuyorum. Bu da beni rahatlatıyor." dedi. Konuşmasını dünya ekonomisinin içinde bulunduğu duruma ayıran Demirel, "Resesyona ve depresyona varılmadan yeniden düzelme, ekonomide canlanma sağlanmış gibi görünüyor ama kriz 10 trilyon dolarlık bir zarara da malolmuştur." diye konuştu. Hiçbir devletin, sınırlarını kapatıp da küreselleşmeden kaçamayacığını kaydeden Demirel, bundan sonra dünyada küreselleşmeden, serbest ekonomiden ve serbest ticaretten vazgeçilmeyeceğini, demokrasi, piyasa ekonomisi ve insan haklarının dünyanın çatısı olacağını belirtti. Türkiye zenginleşmek istiyorsa rasyonel kararlar alması gerektiğine dikkat çeken Demirel, "Türkiye ekonomisi, 192 ülke içinde 15 ile 22. sıra arasında gidip geliyor. Gayretimiz, ilk 10'a girmek olmalı. Üretimi çoğaltmak, yatırım ve tasarruf yapmak zorundayız. İhracatın artması da mecburi. Nüfusun yüzde 30'u tarımla uğraşıyor. Amerika'da ise nüfusun sadece yüzde 3'ü tarımla uğraşmasına rağmen ürettikleri kendilerini doyurabiliyor. Bizim nüfusumuzun yüzde 30'u tarımla uğraşmasına rağmen üretimimiz bize bile yetmiyor. Dünyayla rekabet edebilecek ürünler üretmemiz gerekiyor. Dünya ile beraber hareket ederek çağdaşlığa ulaşmamız lazım. Bütün bu gayretin sebebi de uygar, çağdaş ve zengin bir Türkiye yaratmak." dedi.

Konuşmaların ardından Rektör Attila Sezgin ve Ekrem Demirtaş, Demirel'e 10. akademik yıl plaketi vererek teşekkür etti. Törenin sonunda İEÜ Halk Dansları ve Müzik Kulübü, "Türk Kültür Mozaiğinden Pırıltılar" temalı bir gösteri sundu. Ardından İEÜ Halk Dansları Başkanı Engin Kıbrıslı, Demirel'e Dede Korkut kopuzu hediye etti.