Safranbolu'da Boğ Bozumu Şenlikleri

Safranbolu ilçesinde Geleneksel Bağ Bozumu Şenliği gerçekleştirildi. Şenlikte, En Güzel Üzüm Yarışması ve Üzüm Güzeli Yarışması renkli görüntülere sahne oldu.

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde Kaymakamlık tarafından Hıdırlık Seğir Terası'nda 2010 yılı Geleneksel Bağ Bozumu Şenlikleri düzenlendi. Etkinliğe Karabük Valisi İzzettin Küçük, AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, 125. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanı Albay Adnan Şimşiroğlu, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları, üzüm üreticileri ve vatandaşlar katıldı.
Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlarken, İlçe Tarım Müdürü Çetin Ayvalık açılış konuşmasını yaptı. Ayvalık, "İlçemizde ve ilimizde bağ alanları her yıl artış göstermektedir. Bağ alanların artışının yanı sıra elde ettiğimiz ürünlerin kalitesinin yükselmesi, bir örnek salkım özelliği göstermesi ve pazar değerinin artması, her geçen yıl bizi daha da sevindirmektedir. Üzüm alanlarının istenen düzeyde artmasının sağlıklı bir pazar yapısı ile sağlanabileceği
inancındayız. Bizler üzümü sofralık değerlendirmenin yanında, sofralık olarak değerlendirilmeyecek ürünleri, pekmez, sirke, sucuk gibi mamullere dönüştürerek pazarlamanın bağcılığa olan merakı ve ilgiyi artıracağı düşüncesindeyiz" dedi.
İl Tarım Müdürü Murat Akbay ise, Çavuş Üzümünün takdire şayan olduğunu belirterek, "Amacımız, Safranbolu çiftçimizin alın teri Çavuş Üzümünü gündemde tutmak, diğer üreticilerimizi bundan haberdar etmek onların da bu tür kaliteli üzüm yetiştirmelerini sağlamaktır. Çavuş üzümünü burada tattım; takdire şayan bir üzüm olduğunu gördüm. Üreticilerimiz bu sayede daha verimli üretmeye başlamışlardır. Buradaki 30 yarışmacımızda birinciliği elde etmiştir. Ülkemiz elbette sorunlarımız vardır. Tarım ile uğraşan
dünya ülkeleri alt yapı sorunu çözümlediler, sulu tarıma geçmişlerdir. Aldıkları ürünü de ham ürün olarak değil mamul olarak satmışlardır. Bizimkiler hem ham, hem de işlenmiş olarak ihraç etmektedir. 177 ülkeye ihracat yapmıştır. 11 milyar dolarlık katkı sağlamıştır. Bu bakımdan üreticilerimiz katkıyı desteği hak etmişlerdir" diye konuştu.
Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy da, "Safranbolu'muz üç güzelliğinden birisini podyuma çıkarıyoruz. Turizm değerinin ön planda olduğu Safranbolu'da bağ bozumunun yoğun katılımla geçmesi nedeniyle mutluluk duyuyorum" dedi.
Safranbolu Kaymakamı Gökhan Özcan ise, "Görev yaptığımız sürece Valimizin izlerini görüyoruz. İki senedir tekrarlanamıyordu Ramazan ayına gelmesi nedeniyle. Tarihi ciddi manada eski. Bir senelik sıkı çalışmadan sonra Çavuş Üzümünün tarihi kitap haline gelecek. Koruma altında olan tarihin korunması anlamında her türlü katkısını gördüğümüz Valimize teşekkür ediyorum. Şenliğimizin hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan, Safranbolu'yu Safranbolu yapan değerlerden birinin Çavuş Üzümü olduğunu belirterek, "Bu güzel konaklarımız, lokumumuz, safranımız buna benzer değerlerin yanında Safranbolu'yu ön plana çıkaran Çavuş Üzümü de akla gelmektedir. Bütün gayretlere rağmen maalesef eski yıllara göre geri gidiş söz konusudur. Ama her şeye rağmen bir miktar üreticimiz canla başla bu üzümü yetiştirmeye devam ediyor. Onlar için ne yapılsa azdır. Çavuş üzümünü korumalıyız. Bu değerimizi de
korumak durumundayız. Üreticilerimize ne kadar destek verilse azdır. Destek veren herkese teşekkür ediyordum" dedi.
Karabük Valisi İzzettin Küçük de, "Bizim olan şeylere sahip çıkmamız lazım. Lokumumuz, safranımız, üzümümüz var. Kendimize ait olan şeylere önem vermezsek kimse bize önem vermez. Kendimizi önemsemezsek başkasından bize karşı önem beklemek olmaz. Üreticileri alınlarından öpüyorum. Medeni cesaretlerinden dolayı kızlarımıza teşekkür ediyorum. Hepinize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından üzüm pekmezi için kazan kaynatma ve ayaklarla üzüm ezme ile Safranbolu Halk Oyunları gösterisi yapıldı.

ÜZÜM GÜZELİ YARIŞMASI
Şenlikler kapsamında Üzüm Güzeli Yarışması yapıldı. 11 güzel kızın yöresel kıyafetler giydiği yarışmada jüri üyeleri birinciyi seçmekte zorlandı. Yarışmaya katılan kızlar, içinde Çavuş Üzümleri bulunan sepetlerle jüri karşısına çıkarak hünerlerini sergilediler. Gösterinin ardından Sibel Aktaş ve diğer yarışmacılar türküler seslendirdi. Yarışmada Gökçe Kılıç üçüncü, Melis Alk ikinci olurken, Deniz Öykü Yalçın birinci oldu. Şenlikler kapsamında yapılan Güzel Üzüm Yarışmasında Cafer Oel üçüncü, Recek Kartal
ikinci olurken, Sadettin Göl birinci oldu. Yarışmacılara ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.
Programda Vali İzzettin Küçük, pekmez kazanını karıştırdı ve davetlilere üzüm pekmezi dağıtıldı.