"Ortadoğu pazarına açılmak için Diyarbakır-Şanlıurfa üretim merkezi olmalı"

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekteri Dr. İlhan Karakoyun, Türkiye'nin Ortadoğu pazarına açılması ve o pazarda etkili olabilmesi için Diyarbakır ve

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekteri Dr. İlhan Karakoyun, Türkiye'nin Ortadoğu pazarına açılması ve o pazarda etkili olabilmesi için Diyarbakır ve Şanlıurfa'yı üretim merkezi haline getirmesi gerektiğini söyledi.

Karacadağ Kalkınma Ajansı, 2011-2013 yıllarını kapsayan bölge planı için Şanlıurfa'dan sonra Diyarbakır'da sektör çalıştayları düzenledi. Diyarbakır ve Şanlıurfa bölgesini kapsayan Karacadağ Kalkınma Ajansı, çalıştaylardan sonra Bölge Planı'na son şeklini verecek. Devlet Planlama Teşkilatı(DPT) bölge planlarının yapılmasını farklı bölgelerde kurulan kalkınma ajanslarına devretmişti. Diyarbakır'daki çok sayıda kurum ve şube müdürü, öğretim görevlisi ve sektör temsilcilerinin katıldığı çalıştay Malabadi Oteli'nde yapıldı. Yoğun katılımın olduğu çalıştayda, Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen bölge planı için sektörlerin illerdeki mevcut potansiyeli ve sorunları tespit edilerek Bölge Planı Stratejilerinin oluşturulur. Toplantıya katılan sektör temsilcileri, kurum amirleri ve öğretim görevlileri sektör ile ilgili görüşlerini dile getirecek.

Çalıştay ajansın tanıtım filminden sonra açılış konuşmalarıyla başladı. Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, ajans olarak bu yıl sanayi, tarım ve turizme destek verdiklerini söyledi. Diyarbakır- Şanlıurfa için sanayinin ciddi bir fırsat olduğunu anlatan Karakoyun, "Türkiye Ortadoğu pazarına açılacaksa üretimi Diyarbakır-Şanlıurfa bölgesine kaydırmalı. Sanayi bölgenin ilerisi için büyük öneme sahip. Tarım Bakanlığımız tarımsal üretime büyük destek veriyor. Tarımsal ürünlerin katkı payının artırılması gerekiyor. Bu yönde çalışmalarımız da var. Turizm de ise büyük bir potansiyele sahibiz. Bölge onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihi ve kültürel bir yer. Turizmde uygulandığında ses getirecek projelere destek verdik." diye konuştu.