İsrail-Filistin ilişkileri için kritik gün

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşim birimlerine getirdiği inşaat yasağının son gününde yaptığı açıklamada, İsrail-Filistin görüşmelerinin çıkmaza girmesi halinde Filistinlilerin silahlı mücadeleye başlayabileceği yolundaki iddiaları kesin bir dille reddederek, ...



Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşim birimlerine getirdiği inşaat yasağının son gününde yaptığı açıklamada, İsrail-Filistin görüşmelerinin çıkmaza girmesi halinde Filistinlilerin silahlı mücadeleye başlayabileceği yolundaki iddiaları kesin bir dille reddederek, "Biz intifadayı denedik, intifada bizi harap etti" dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Londra'da Arapça yayımlanan El Hayat gazetesine verdiği demeçte, yerleşimlerdeki inşaat yasağı konusunda bir anlaşmaya varılamazsa, Filistin kurumlarına ve Arap Birliği'ne başvuracaklarını belirtti.

Filistin lideri Abbas'ın, Arap Birliği'nden barış görüşmeleriyle ilgili olarak bir an önce toplanmasını istediği de bildirildi.

Abbas, El Hayat'a açıklamalarında, inşaat yasağı konusunda ABD'den ve İsrail'den düne kadar somut bir formül gelmediğini ifade ederek "Nihai bir cevap bekliyoruz" dedi.

Mahmud Abbas, ABD Başkanı Barack Obama'nın Filistin devletiyle ilgili açıklamalarını da hatırlatarak, Obama'nın hem bu konuda hem de yerleşimler konusunda Filistinlilere bir garanti sağlamadığını, sadece temennilerini dile getirdiğini vurguladı. Abbas, "Obama'nın ve ABD yönetiminin tutumlarıyla ilgili açıklamalarının, tepkilerinin iyi temenniler olduğuna kuşku yok, ama asıl sınav uygulamadadır" görüşünü dile getirdi.

Filistin lideri, Amerikalıların, İsrail-Filistin görüşmeleri için bir yıllık bir süre belirlediklerini hatırlatarak, "İyi bir sonuç almak için bir yıl yeterli dediler. Bunu kelime kelime dile getirdiler. Biz de bunu bir anlaşma ve söz olarak kabul ettik" diye konuştu.

Filistin halkına yapılan tüm zulme rağmen, barış ve adaletin gelmesi için Filistin halkının özgürlük ve istikbaline yönelik çabalarından geri adım atmayacağının altını çizen Abbas, bir yıl içinde bir barış anlaşmasına varılması için elinden geleni yapacağını söyledi.

Amerikan tarafının doğrudan görüşmelerde yer almasını "yararlı" olarak nitelendiren Abbas, "En azından görüşmelerde bir şahit var" diye konuştu.

Abbas, Amerika'da Yahudi toplumu liderleriyle yaptığı görüşmede sarf ettiği sözlere de açıklık getirerek, Yahudi devletini kabul ettiği savlarına karşı çıktı. Abbas onlara, "Siz (İsrailliler), her sene bizden başka bir şey istiyorsunuz. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz" dediğini aktardı.

"Yahudi devleti derken, oradaki (İsrail) Araplardan kurtulmak istiyorlar" diyen Abbas, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın toprak ve insan değişimini öngören barış anlaşması önerilerine de karşı çıkarak, "Biz bunu asla kabul etmeyeceğiz... Bunu unutsunlar" ifadesini kullandı.

Filistin Devlet Başkanı, görüşmelerin bozulması halinde intifadaya geri dönüp dönmeyecekleri sorusuna ise, "Biz intifadayı denedik...İntifada bizi harap etti" sözleriyle karşılık verdi ve şöyle devam etti:

"Benim bir hakkım var. Bütün dünya benden yana... Hakkımı isteme konusunda hiçbir ülkenin bana karşı çıktığını görmedim. Uluslararası hukuka göre, İsrail ile Filistin yönetimi arasında daha önce yapılan anlaşmalara göre, 1967 yılı sınırları üzerinden bir Filistin devletinin kurulmasını kabul etmediği sözünü hiçbir devletten duymadım."

TÜRKİYE'NİN ARABULUCULUĞU
Abbas ayrıca İsrail-Suriye görüşmelerinin Filistin müzakerelerini olumsuz etkileyeceği yolundaki görüşleri de kabul etmedi.

"Tam tersine bu görüşmelerin başlaması yardımcı olur. Biz, İsrail-Suriye görüşmelerinin, Türkiye'nin arabuluculuğunda başlamasını temenni ediyoruz. Bizim (ABD Özel Temsilcisi) George Mitchell ile, Beyrut ve Şam'ın her ikisine de gönderdiğimiz mesaj buydu" dedi.

Mahmud Abbas, Suriye ile Şebaa Çiftlikleri sorununun çözüm beklediğini de ifade edip, "Nerede işgal edilmiş bir toprak varsa, o konuda çözüm gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Abbas, New York'ta İran'la görüştükleri iddiaları konusunda da "İranlı temsilcilerle bir görüşmeleri olmadığını, buna karşı da olmadıklarını" ifade ederek, "Ama onların da bizim iç meselelerimize karışmaya hakları yok" görüşünü dile getirdi.