Ardahan'da son 40 yılın bal üretim rekoru kırıldı

Türkiye'nin tek Kafkas arısı üretim ve gen merkezi olan Ardahan'da bu yıl bal üretim rekoru kırıldı. İl genelinde yaklaşık 45 bin kovandan yaklaşık 90

Türkiye'nin tek Kafkas arısı üretim ve gen merkezi olan Ardahan'da bu yıl bal üretim rekoru kırıldı. İl genelinde yaklaşık 45 bin kovandan yaklaşık 900 ton bal elde edilirken, ildeki Kafkas Arı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi ilk kez 8 ton bal üretimi elde ederek, 40 yılın rekorunu kırdı.

Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Hamza Kopuz, bal üretiminde iklimsel ve mevsimsel sebeplerden dolayı ilk kez bu kadar fazla bal elde edildiğini belirtti. Kopuz, müdürlük bünyesinde, bal üretim amacıyla 400 arı kovanı bulunduğunu vurguladı.

Bu yıl bir kovandan yaklaşık 20 kilo bal elde ettiklerinin altını çizen Kopuz, geçen yıla göre bu yıl 5 kat artışla 8 tona ulaştıklarını dile getirdi. Ardahan'da kovan sayısının 45 bin civarında olduğunu ve kovan başına 20 kilogram bal üretildiğini ifade eden Kopuz, ilde bu yıl 850-900 ton bal üretildiğini, bu durumun Ardahan bal üretimi tarihinde rekor olduğunu ifade etti. Bu yıl bal üretiminin fazla olmasının, mevsimin iyi geçmesinin yanında üreticilerin de bilinçli hareket etmesinden kaynaklandığını vurgulayan Kopuz, Ardahan balının tek eksiğinin patent olduğunu kaydetti.

Bal üretiminin yanı sıra, ana arı üretimine de önem verdiklerini söyleyen Kopuz, bu yıl ilk dönemde bin 500 ana arı üretimi gerçekleştiğini, ikinci dönemde ise bin ana arı daha üretmeyi hedeflediklerinin altını çizdi. Müdürlükte üretilen süzme balın kilogramını 24, petek balın kilogramını ise 26 liradan sattıklarını ifade eden Kopuz, ana arıların tanesini de 32 liradan bal üreticilerine sattıklarını belirtti.

Kafkas arı ırkının özelliklerine de temas eden Kopuz, "Normal arıların dili 4 milimetredir. Ama Kafkas arı ırkının dili 7,14 milimetredir. Aradaki fark neredeyse iki kat. Bu da şu demektir, her türlü çiçek, bitki ve ağaçtan rahatlıkla yararlanabiliyor. İşte arı bu özelliğiyle, çiçeğin, bitkinin en derinliklerinden bal alabiliyor. Ayrıca, diğerleri gibi yağmacı değil. Yani başka kovanlara gidip buradaki arıya veya kovana zarar vermiyor. Sıcak ve soğuğa karşı diğer arılara göre çok dayanıklı. Bizim buranın iklimine çok rahatlıkla uyum sağlıyor. İşte bu özelliklerle diğer arılara göre çok çalışkanlığıyla dikkat çekiyor. Çalışkan olduğu için de ilimizde yaklaşık bin 500 bitki örtüsünden yararlanarak bal üretiyor. Aynı zamanda uysal olması nedeniyle diğer arılara göre insana zararı çok daha azdır. Çok kez arılıklara girerken şapka kullanmıyoruz. Sanki o bize, biz ona alıştık gibi.'' dedi.