Japonlar kendi savaş gemilerini "Ham Çökelek"le karşıladı

Mersin'de düzenlenen ''Ertuğrul şehitleri 120. yıl anma etkinlikleri''ne katılmak için Japon Donanmasına ait savaş gemisi Mersin Limanına yanaştı.

Mersin'de düzenlenen ''Ertuğrul şehitleri 120. yıl anma etkinlikleri''ne katılmak için Japon Donanmasına ait savaş gemisi Mersin Limanına yanaştı.

Gemi Mehter Marşı ve Silifke yöresine ait Halk Oyunları gösterisi ile karşılandı. Karşılama töreni sırasında bazı Japon konuklar ellerine aldıkları tahta kaşıklarla halk oyunları ekibine eşlik etti. Oyunun ritmine kendini kaptıran Japon kadın gösteriler sırasında kendinden geçti.

''Ertuğrul şehitleri 120. yıl anma törenleri" Mersin'de başladı. Bu yıl Türkiye'de "Japon Yılı" olması nedeniyle törenler daha geniş katılımlı yapılıyor.

Etkinliklere katılmak için 5 ay önce Japonya'nın Yokohama Limanı'ndan yola çıkan Japon gemisinden biri tören için Mersin Limanına yanaşırken 2 geminin Liman açıklarında beklediği bildirildi. Geminin yanaşması sırasında Mehter Marşı ve Silifke yöresine ait Halk Oyunları gösterisi ile karşılandı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibinin Silifke yöresine ait halk oyunları gösterisini sunduğu sırada bazı Japon konuklar ellerine aldıkları tahta kaşıklarla oyuna eşlik etti. Oyunun ritmine kendini kaptıran Japon kadın gösteriler sırasında kendinden geçtiği gözlendi. Törene katılan Türk öğrenciler ve Japonlarda Türk ve Japon bayrakları salladı.

Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı İsmail Taylan tarafından karşılanan Japon Gemi Komutanı Tümamiral Shinichi Tokumaru kendisini karşılayan çocuklara cebinden çıkardığı rozetlerden hediye etti.

Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı İsmail Taylan törende yaptığı konuşmada

1890 yılında Japonya'ya barış elçisi olarak gönderilen Ertuğrul Fırkateyni'nin uğradığı hazin sonun sonsuza dek artarak devam edecek olan Türk-Japon dostluğunun temellerini attığının belirtti. Ertuğrul fırkateyninde şehit olan aralarında bir amiralinde bulunduğu 533 denizciyi şükranla andıklarını ifade eden Taylan, Türk-Japon dostluğunu daha ileriye götürmeyi hedefledikleri bu faaliyetlerin organize edilmesinde gayret gösterenlere teşekkür etti.

Japon Gemi Komutanı Tümamiral Shinichi Tokumaru ise Türkiye ile Japonda arasındaki dostluk ilişkilerinin temelinin atıldığı Ertuğrul Fırkateyni faciasının 120'nci yılına denk gelen ve Japonya yılı olarak kutlanan 2010 yılında Türkiye'ye demirlemiş olmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

Japonya ile Türkiye arasında Hint Okyanusunun bulunduğu mesafenin iki uzak ülke olduğunun anlatan Tokumaru şöyle devam etti: "Ancak 1890 yılındaki Ertuğrul Fırkateyni faciası, 1985 yılında Irak-İran savaşı sırasında Japon vatandaşlarının Türk Hava Yollarının uçağı ile kurtarılmaları gibi pek çok olay iki ülkeyi güçlü şekilde bir birine bağlamıştır. Ayrıca Japon Deniz Kuvvetlerinin kahramanı olan Heihachiro Togo isminin Türkiye'de tanınmış olduğu ve bu sebeple Togo isminin Türklere yabancı gelmediğini duymuş bulunuyorum. Mersin limanınde 4 gün geçirecek olmanın mutluluğunu yaşıyorum."