Çin Merkez Bankası başkanı kaçtı

Çin kriz döneminde ABD tahvillerinden 430 milyar dolar zarar yazdı. Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou'nun soruşturma korkusuyla kaçtığı belirtiliyor.

Son yıllarda sürekli büyüme rakamlarıyla dünyanın gündemine oturan Çin, son 4 gündür Merkez Bankası (BPOC) Başkanı Zhou Xiaochuan’ın ülkeyi terk ettiği söylentileriyle çalkalanıyor. Çin merkezli gazete haberlerinde ve internet sitelerinde Zhou’nun kriz döneminde ABD tahvillerinden edilen 430 milyar dolarlık zararın sorumlusu olarak gösterildiği ve bu büyük zarar sonrası soruşturmaya uğrayacağı korkusuyla ülke dışına kaçmış olabileceği yazıyor.

En büyük batağın mortgage devleri Fannie Mae ve Freddi Mac yatırımlarından kaynaklandığı bildiriliyor. Çin’in şu anda döviz rezervi 2.5 trilyon doların üzerinde bulunuyor.

En son 10 Ağustos’ta görüldü!

Söylentiler karşısında Çin Merkez Bankası bir açıklama yapmadı, buna karşılık hükümet kaynaklarından gelen bilgiler Merkez Bankası Başkanı’nın ülke dışına çıkmadığına işaret ediyor. Bununla birlikte resmi haber ajansı Xinhua, Zhou’nun Japon finans heyeti ile görüşmesine ilişkin bir haberi servise verdi. Merkez Bankası’nın resmi sitesinde görüşme fotoğrafı da yayımlandı.

Japonya cephesinden de ekonomi yönetiminden üst düzey bir yetkili Zhou ile önceki gün Pekin’de bir toplantı yaptıklarını açıkladı.
Ama çıkan haberlerde Zhou’nun en son 10 Ağustos tarihinde görüldüğü bu tarihten sonra ülkeyi terk ettiği konusunun altı çizildi.

Washington Post, Çinli bir hükümet yetkilisine dayandırdığı haberinde Zhou’nun ülkeden kaçtığına yönelik herhangi bir kanıt bulunmadığını yazarken, uluslararası AFP haber ajansı Merkez Bankası yetkililerine ulaştıklarını ancak konuyla ilgili bir yorum yapılmadığını bildirdi.

Twitter’da ‘Zhou’ ismine engelleme

Bu gelişmenin ardından sosyal paylaşım sitesi Twitter’da Başkan ile ilgili söylentiler hızla yayıldı. Sonrasında ülke yönetimi söylentilerin hızla yayılması üzerine blog ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde Başkan Zhou’nun adının geçtiği gönderilere erişim engellendi.

Çin’in ekonomi hiyerarşisindeki en önemli koltuklardan birinde oturan Zhou hakkındaki dedikodular, ilk olarak Hong Kong’da yayımlanan Ming Pao gazetesinde yer aldı. Daha sonra Çin’deki internet sitelerinde yayılan haberlerde Zhou’nun ABD’li mortgage devleri Fannie Mae ve Freddi Mac tahvillerine yapılan yatırımlar nedeniyle bankayı büyük zarara uğrattığı belirtildi. Aynı siteler, Pekin yönetiminin Zhou’nun da aralarında olduğu bazı yetkilileri bu nedenle cezalandırabileceğini ileri sürdü.

2002’den bu yana ‘Başkan’

Çin Merkez Bankası’nı 2002’den beri yöneten Zhou hakkındaki dedikodular, Komünist Parti’nin büyük güç mücadelesine sahne olması beklenen 2012 kongresi öncesine rastlaması dolayısıyla da iç politika açısından önem taşıyor. Söylentilerin yayılmasıyla Zhou Xiaochuan’in kamuyoyu önüne çıkıp çıkmayacağı merakla bekleniyor.

Başbakanlık için adı geçiyordu

Yurtiçi ve yurtdışında ülkenin para politikasına yön veren Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, Çin’in para birimi yuanın değeri ve döviz rezervleri gibi küresel piyasaları doğrudan ilgilendiren pek çok konuda karar mekanizmalarında birincil derecede söz hakkına sahip bulunuyor.

Küresel finans piyasalarının en önemli figürlerinden biri olan Zhou Xiaochuan, birkaç yıl öncesine kadar Başbakan Wen Jiabao’nun yerine geçebilecek adaylar arasında yer alıyordu.

Eski Devlet Başkanı ve Komünist Parti Genel Sekreteri Jiang Zemin’e yakınlığı ile tanınan Zhou, parti içindeki Hu Jintao yanlısı hiziplerin hedefindeki isimlerden biri olarak gösteriliyor.

FT: Waldo nerede?

İngiliz Financial Times’ın yatırımcıları buluşturan blog dünyasında Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou’nun ortadan kaybolması ünlü çizgi karakter Waldo ile karşılaştırıldı. Waldo olarak bilinen çizgi karakterin kitapları ve oyunlarında “Where is Waldo?” (Waldo nerede?) başlığı altında, kalabalık bir dünyada kırmızı-beyaz çizgili tişörtlü, mavi pantolonlu, gözlük takan karakteri bulmak gerekiyor. “Wally” İngiltere, “Waldo” adı ise karakterin Amerika’daki versiyonlarında kullanılıyor.

ÜNLÜ STRATEJİST FRIEDMAN:
Çin hükümeti Zhou’nun arkasında duracak mı?

Başında ünlü stratejist ve siyaset bilimci George Friedman bulunduğu yatırım danışmanlığı şirketi Stratfor, Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou’nun ülkeyi terk etmiş olabileceğini içeren bir rapor yayımladı. Strafor’un CEO’su Friedman, kaybın boyutunun bu kadar büyük olmasını beklemediğini buna karşılık kendisinin rakamdan çok Çin hükümetinin tutumuyla ilgilendiğini açıkladı. Friedman, hükümetin son yaşananların ardından Zhou’nun arkasında durup, durmayacağının merak konusu olduğunu söyledi