Ağrı Dağının Zirvesine Tırmandılar

Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, Kuruluşunun 10. yıldönümünde, 38 üyesi ile Türkiye' nin en yüksek dağında zirve yaptı.

Bunların arasında da Marmarisli 3 sporcu da yer alarak Ağrı Dağının zirvesi olan 5137 metre yüksekliğe tırmandılar.
Zirvesi nde Yurt içi ve yurt dışında pek çok önemli tırmanışa imza atan Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü´nün 10. Yıl dönümü ve 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında planlanan Ağrı Dağı Zirve (5137m) tırmanışı 24-27 Ağustos 2010 devresi içinde gerçekleştirildi. Zirve Dağcılık Kulübü'nün bu yüksek irtifa tırmanış faaliyetine, Türkiye'nin değişik şehirlerinden katılan toplam 50-kulüp üyesi içinde, Marmaris'ten de 3-Sporcu katıldı. Türkiye'nin en yüksek dağının zirvesini hedefleyen tırmanışta, Marmaris'ten katılan İnci Dündar Uysal , Taner Uysal ve Tony Rogers ile beraber toplam 38- Zirve Dağcılık sporcusu başarı ile zirve yaptılar.
24 Ağustos günü, tırmanış faaliyetinin ilk gününde, Ağrı ilinin Doğubayazıt ilçesi yakınlarında, Ağrı Dağının güney eteklerinde 2200m irtifadan itibaren 50- kişilik ekiple, sabah saat 8.30 civarında faaliyete başlandı ve 3200m irtifadaki 1.Kampa, saat 13.30 civarında varılarak kamp kuruldu. Aynı gün, yüksekliğe uyum için yaklaşık 300m daha yükseğe tırmanılarak, tekrar 1.Kampa dönüldü ve gece bu kampta kalınıldı .
Faaliyetin 2.gününde, dik eğimli tırmanışa sabah 07.00 de 46-kişi ile başlanarak, saat 13.00 civarında 4200m irtifadaki 2.Kampa ulaşıldı ve tekrar kamp kuruldu. Zirveye yapılacak nihai çıkış etabı için 43-kişilik dağcı ekibi son hazırlıklarını tamamlayarak aynı gece, sabaha karşı saat 02.00 civarında tırmanışa başladı. Dik eğimler içeren bu son tırmanış etabında, 4800m irtifadan sonrası buz ve karla kaplı zeminde ve sıfır derecenin altında, oldukça soğuk hava şartlarında devam edildi. Gerçekleştirilen bu zorlu tırmanış etabının sonunda, 26 Ağustos sabahı saat 08.30 civarında, ekipten toplam 38 kişi başarı ile 5137m olan Ağrı Dağı zirvesine ulaştı. Zirvede çok hızlı değişen hava şartları altnda, Zirve Dağcılık sporcuları tırmanış anılarını, kendilerinden sonra bu zirveye tırmanacak başka dağcıların okuyabilmesi için zirve defterine yazdılar, zirve defterinin muhafazası için beraberlerinde getirdikleri yeni kutuyu zirveye monte ettiler, bulutların üzerinde çektikleri fotoğraflar ile bu tırmanşta yaşadıkları unutulmaz anılarını ölümsüzleştirdiler.
Zirvede, kalınan 15-dakika süre sonunda, aniden patlayan kar fırtınası ve sert rüzgar beraberinde oluşan tipi ile Ağrı Dağı'nın kendilerine tanıdığı sınırlı izin süresinin sona erdiğini hisseden dağcılar, görüş mesafesinin süratle azalması ile, derhal inişe geçerek, yaklaşık 3.5 saatlık iniş süresi sonunda, 4200m irtifada konumlu 2.Kampa salimen döndüler. Bu kampta, devam eden şiddetli dolu ve kar yağışı nedeniyle, çadırlarında fırtınanın geçmesini bekleyen ekip, ertesi sabah hava şartlarının kısmen düzelmesi ile sabah saat 9.00 da kamplarını toplayarak sis içinde inişlerine devam etti. Dağcılar, yaklaşık 2.5 saatlık iniş sonunda, 3200m irtifadaki 1.Kampa vardılar ve hemen inişe devam ederek, bu heybetli dağın eteklerinde, 2200m irtifadaki faaliyetlerinin başlangıç noktasına, yaklaşık 2.5 saatlik son yürüyüş etabı ile vardılar. Faaliyete katılan tüm Zirve Dağcılık üyeleri ile beraber, Marmaris Şube temsilcisi 3-Sporcumuz da yaşam boyu anılarından silinmeyecek bu deneyimi salimen tamamlayarak, zorlu bir faaliyete daha imza atmış oldular.