Yaş Kararlarıyla İlgili Değişik Formüller Tartışılıyor

Yüksek Askeri Şura kararları yarın açıklanacak

Yüksek Askeri Şura kararları yarın açıklanacak. Kamuoyu ise en çok Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na internet andıcı belgesi iddiaları nedeniyle ifadeye çağrılan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın mı, emekli olması beklenen Jandarma Genel Komutanı Atila Işık'ın mı atanacağı konusunu merak ediyor.
Yüksek Askeri Şura'nın 3 gündür devam eden toplantılarının sonuna gelindi. Şura'da alınan kararlar yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ emekliye ayrılırken, Genelkurmay Başkanlığı görevini 3 yıl için Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner devralacak. YAŞ'ta en fazla merak uyandıran konu ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na kimin atanacağı. Hükümet kanadıyla asker kanadını karşı karşıya getiren konu,
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlık ettiği bugünkü üçlü zirvede de ele alındı. Hararetli tartışmalara sahne olduğu öğrenilen YAŞ'ta üyeleri en çok zorlayan sorunun cevabı yarın açıklığa kavuşacak. İlk formüle göre Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine internet andıcı belgesi nedeniyle Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz tarafından ifade vermeye çağrılan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız atanacak. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık ise emekliye sevk edilecek. İkinci formüle göre ise ordunun
teamüllerine aykırı olarak Orgeneral Iğsız emekliye ayrılacak ve emekli olması beklenen Işık Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanacak. Benzer bir durum 2002 yılındaki YAŞ toplantısında da yaşanmış, Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanması beklenen 1. Ordu Komutanı Edip Başer emekliye sevk edilirken, dönemin Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman, Kara Kuvvetleri Komutanı olmuştu.
YAŞ kararlarına ilişkin merak edilen diğer konu ise Erzincan'daki Ergenekon soruşturmasının bir numaralı sanığı olan 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk'in durumu. Daha önce Jandarma Genel Komutanlığı'na getirilmesi gündemde olan Orgeneral Berk'in Eğitim Doktrin Komutanlığı'na atanması bekleniyor.