Ergenekon davasında gerginlik: Perinçek ile Yıldırım duruşma salonundan çıkartıldı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in avukatı Mehmet Çengiz, Mahkemenin karar ve uygulama

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in avukatı Mehmet Çengiz, Mahkemenin karar ve uygulamaları ile Danıştay sanıklarını kurtarma operasyonuna hizmet ettiğini öne sürdü. Avukat Cengiz, yargılamanın böyle sürmesi durumunda 31 aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girecek olan CMK'nın "Tutuklulukta Geçecek Süre"yi düzenleyen 102/2 maddesi gereğince Danıştay sanıklarının 1.5 yıl sonra tahliye edileceğini söyledi.

Cengiz, "Yürürlüğe girecek maddede ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok iki yıl olduğu belirtiliyor. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir, uzatma süresi toplam üç yılı geçemez.' ifadesi kullanılıyor" dedi. Cengiz, aynı yasanın 252/2 maddesinde ise "250'nci maddenin beşinci fıkrasının (c) bendinde öngörülen suçlar bakımından, kanunda öngörülen tutuklama süresi iki kat olarak uygulanır." denildiğini ifade etti.

Danıştay sanıkları için bu sürenin en çok 6 yıl olduğunu belirten Cengiz, bu azami tutukluluk süresinin, temyiz incelemesi dahil, soruşturma ve kovuşturma aşamalarının hepsini kapsadığını dolayısıyla, Danıştay sanıkları için azami tutukluluk süresinin Mayıs 2012'de dolacağını savundu. Danıştay saldırısı ile ilgili yargılamanın, yaklaşık bir yıl da Yargıtay incelemesinin süreceği düşünülürse, en geç önümüzdeki 6 ay içinde karara bağlanması gerektiğini dile getiren Cengiz, aksi halde Alpaslan Aslan ve Osman Yıldırım'ın, Danıştay'ın önündeki parkta el ele kol kola gezebileceğini söyledi. Cengiz, bu gerekçelerle CMK'nın 10. maddesi uyarınca, Danıştay saldırısı dosyasının bu davadan ayrılarak en kısa zamanda sonuçlandırılması gerektiğini dile getirdi.

Tutuklu sanıklardan Emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün avukatı Zeynep Küçük taleplerini ilettiği sırada tutuklu sanıklardan Doğu Perinçek'in, bulunduğu yerden konuşmaya çalıştığı gözlendi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese araya girerek, "Bulunduğunuz yerden konuşmayın aksi halde dışarı çıkartmak zorunda kalacağım" demesi üzerine Perinçek "Hadi çıkartın o zaman" dedi. Bu sırada tutuklu sanıklardan Sevgi Erenerol'un avukatı Vural Ergül'ün de Başkan Özese'ye tepki gösterdiği gözlendi. Bunun üzerine Mahkeme başkanı "Çıkın dışarı" dedi.

Başkan Özese, önce kolluk kuvvetlerinden itiraz edenleri dışarı çıkarmasını istedi ancak daha sonra izinsiz konuşmalarına devam etmeleri halinde salondan çıkarılacaklarını, bu defaya mahsus kararını geri aldığını söyledi.

Bu tartışmanın ardından Avukat Küçük'ün tekrar konuşmasına başlaması ve sanık Doğu Perinçek'in tekrar birşey söylemeye çalışması üzerine Başkan Özese, Perinçek'in salondan çıkarılması konusunda jandarmaya talimat verdi. Askerler Perinçek'in bulunduğu bölüme yaklaşırken sanık Oktay Yıldırım da bu duruma tepki gösterince Özese, Yıldırım'ın da dışarı çıkartılması talimatını verdi. Perinçek ve Yıldırım askerlere onların çıkartmasına gerek kalmadan çıkacakların söyleyerek duruşma salonunu terketti. Perinçek duruşma salonundan ayrılırken İP'li tutuklu sanıklar Hikmet Çiçek, Nusret Senem, tutuksuz sanık Ferit İlsever, Perinçek'in avukatları ve duruşmaya izleyici olarak katılan Perinçek'in eşi Şule Perinçek mahkeme salonundan dışarı çıktı.

Sanık avukatlarının da taleplerini tamamlamalarının ardından taleplerin değerlendirilmesi için duruşmaya ara verildi.