Katı Atık Ayrıştırmada Başarı Sağladılar

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER)'in gönüllü ve ücretsiz olarak yaptığı toplumsal kalkınma, toplumsal bilinçlenme ve toplumsal mutabakat çalışmaları içinde önceki yıllarda plastik mavi renk torbalar dağıtarak katı atıkları ayrı toplanması hususunda yaptıkları çalışmalara Afişli ve broşürlü uyarılar ile devam ettirmeye başladıla

Katı Atık Ayrıştırmada Başarı Sağladılar
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER)'in gönüllü ve ücretsiz olarak yaptığı toplumsal kalkınma, toplumsal bilinçlenme ve toplumsal mutabakat çalışmaları içinde önceki yıllarda plastik mavi renk torbalar dağıtarak katı atıkları ayrı toplanması hususunda yaptıkları çalışmalara Afişli ve broşürlü uyarılar ile devam ettirmeye başladılar.
ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, "Kaybolan doğa ve çevre yaşamın ta kendisidir. Yaşamımızı yok ediyoruz. Gelecek nesillerin hayatını karartıyoruz. Bu uygulamaya 3 sene önce başladık ve her yıl farklı bir boyut kazandırdık. Önceki yıllarda plastik mavi renk poşet torbalar dağıttık halkı katı atıkları ayrıştırmaya çağırdık. Yurt geneli bu uygulamanın faydalı olduğunu, toplumsal kalkınmada önemli rol oynadığını gördük. Toplanan katı atıklar geri dönüşümle ekonomiye kazandırıldı" dedi.
ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, "Her ay ortalama 350 ton evsel atığın kişisel gayret ve çabalarla ayrıştırarak geri dönüşümlerini sağladıklarını, ÇETKODER'lilerin uygulamayı 3 yıldır tüm yurt genelinde gönüllü ve ücretsiz olarak sürdürdüklerini ve halkın bu konuda duyarlı olması yönünde verdikleri gayretlerin ülkemizde her kesimde görmezden gelindiğini, ancak bu çalışmaları dış devletlerin ve milletlerin takdir ile izlediğini bunun sevindirici olduğu kadar düşündürücü olduğunu da ifade etti. Derneğimiz yurt geneli uygulamaya koyduğu bu çalışma ile şu an 55 ilde ayda 400 ton evsel atığı ayrıştırıp ekonomiye geri dönüşümünü kazandırmayı başardı. Amacımız tüm illerde bu uygulamayı yaygın hale getirip milyonlarca ton evsel atığı ayrıştırıp geri dönüşüme kazandırmaktır. Bu amaçla bahsettiğimiz illerde ve ilçelerinde mensuplarımız gönüllü olarak mavi renkte dörtlü rulo halinde bu yılın ilk gününden bu yana 25 ton plastik çöp poşeti (torba) dağıtımını ücretsiz olarak gerçekleştirdik. Ayrıca kendi imkânlarımızla hazırlattığımız broşürleri dağıttık. İçten ve dıştan beş kuruş yardım almadan sürdürdüğümüz bu çalışmalarımızda halkımızdan gereken ilgi ve alakayı gördük, halkımızın gereken titizliği ve gayreti sağladığını gördük. Dernek olarak yaptığımız bu çalışmalarda hem halkın aydınlanmasını sağladık hem de ekonomik bağlamda bölgesel ve yöresel belediyelere katkıda bulunmalarını sağladık. Evlerde ve işyerlerimizde vatandaşlarımıza dağıttığımız mavi renk çöp poşetlerine (torbalara) pet-plastik şişe, strafor, tetrapak ve metal atıkları ile tekstil atıklarının mutfak atıklarından ayrı olarak biriktirilmesini sağladık. Çalışma yaptığımız yörelerde yerel belediyelerin çöpleri toplarken bunları itina ile alıp değerlendirmesi gerektiğini yöre halkına aktardık. Bu gün Yurt geneli her yerde artık katı atıklar bilinçli bir şekilde ayrıştırılıp ekonomiye tekrardan kazandırılması sağlanmakta ve yöresel ekonomiye de büyük katkı sağlamaktadır. Çöpte çok büyük bir zenginlik olduğu unutulmamalıdır. Şu anda bu sektörden binlerce kişide ekmek yemektedir. O nedenle çöpleri ayrıştırıp bizim ücretsiz olarak verdiğimiz torbalarda biriktirip bulundukları il ve ilçede, beldede ilgili belediyelerin ekiplerine teslim etmeye devam etsinler" dedi.
Göktaş, "Her biri birer tüketici olan vatandaşlarımıza halkımıza sesleniyorum. Lütfen katı atık dediğimiz geri dönüşümü mümkün olan eşyaları çöpe atmayın. Bunları ayrı bir torbada biriktirin. Gelin ilgili belediye ekiplerine verin. Bu çalışmanın yerel yöneticilerimiz tarafından da desteklenmesi ve çalışmanın daha büyük boyutlarda başarılması için biz afişli ve broşürlü çalışmalarımızı sürdürüyoruz. En büyük görev Belediyelere düşüyor. Belediyeler bunun için birimler kurmalı katı atıkları evlerden ve işyerlerinden ayrı toplamalıdır" dedi.