Hadrianapolis'in kurtulması sponsor bulunmasına bağlı

Karabük'ün Eskipazar ilçesi Budaklar köyü Hacı Ahmetler mevkiinde bulunan Hadrianapolis antik kentinde bulunan mozaiklerin turizme kazandırılabilmesi

Karabük'ün Eskipazar ilçesi Budaklar köyü Hacı Ahmetler mevkiinde bulunan Hadrianapolis antik kentinde bulunan mozaiklerin turizme kazandırılabilmesi için sponsora ihtiyaç bulunuyor. Üzerindeki otların temizlendiği tarihi mozaiklerin Türk turizmin kazandırılabilmesi için ödenek ve sponsor aranıyor.

Eskipazar ilçesi Budaklar köyü Hacı Ahmetler mahallesinde Hadrianapolis antik yerleşim yerinde kurtarma kazısı 2004 yılında başladı. Doç. Dr. Ergün Laflı tarafından yapılan kazı çalışmalarında bir kilise, 2 hamam bir de Roma villası bulundu. Özellikle kurtarma kazısı sırasında MS 5 –6. yüzyıl erken Bizans dönemine ait kilise zemininde 4 kutsal nehrin mozaik yazı ile isimlerine rastlandı. Bu nehirler "Geon", "Phison", "Tigris" ve "Euphrates" olarak tespit edildi. Antik çağdaki Hıristiyanlık inancına göre bu dört nehir Cennet'te bulunduğuna inanılan 4 kutsal nehirlerin isimleridir. Anadolu'da şimdiye kadar yapılan arkeolojik kazılarda bu nehrin adını kaydeden bir mozaik bulunmadığını belirten Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Keleş, Hadrianapolis antik kentinin kültür turizm için büyük bir potansiyeli olduğunu, bulunan bu mozaiklerin ilk olması nedeniyle önem arz ettiğini söyledi.

Keleş, antik kent ve çalışmalarla ilgili şunları söyledi: "Hadrian tarafından kurulduğu tahmin edilen bir Paflogonya kenti. Yapılan kazı ve kurtarma çalışmalarında bir kilise, 2 hamam ve bir de Roma villası bulunmuştur. Bu yapılar bize MS 4- 5 ve diğer yıllara ait olduğunu gösteriyor. Bunun erkeni var mı onu da yapacağımız çalışmalarda öğreneceğiz. Bölgede 2004-2008 yılları arasında yüzey araştırması ve arkeolojik kazı çalışmaları yapılmış."

EŞSİZ MOZAİKLERİ KURTARMAK İÇİN SPONSORA İHTİYAÇ VAR

Amaçlarının var olanı korumak olduğunu belirten Keleş, "Yapılan kazılarda Kilise B, Haman A ve B, bir de Roma villası bulunmuş, bunlar büyük çoğunlukla ortaya çıkarılmıştır. Bir de 1.5 – 2 km batı Kilise A yapısı bulunmaktadır. Tabi burada önemli olan bu kiliselerin tabanında bulunan mozaikler. Bu mozaikler Anadolu'da örneklerine az rastlanılan mozaiklerdir. Daha önceden yapılan restorasyon ve konservasyon tam anlamı ile başarılı olunamamıştır." diye konuştu.

Kazı başkanı Keleş, kültür varlığının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğine değinerek sözlerine şöyle devam etti: "İşimiz kolay değil. Bir antik kentin korunması, gelecek kuşaklara aktarılması konusunda ciddi bir finans gerektiyor. Ortaya çıkartılan kazısı bitmiş veya kısmen bitmiş bu yapılarda bulunan mozaiklerin korunması restore ve konservasyon edilmesi, çevre düzenlemesi yapılması için finansmana ihtiyacımız var. Bilim adamları olarak bizim yapacağımız çok şey yok. Burada ciddi bir çalışma yapılması için iyi bir alt yapının olması gerekiyor. İşte bir kazı evinin olması gerekiyor. Bir de iyi bir sponsor lazım. Bu çalışmaların ciddi bir şekilde yapılması için ciddi bir sponsorun olması gerekiyor. Buradan da tüm büyüklerimize söylüyorum."