Uluslararası moda fuarı CPI açıldı

Uluslararası Moda Fuarı Collection Premiere İstanbul'un (CPI) açılışı gerçekleştirildi. Toplam 55 yerli ve yabancı marka ile 28 tasarımcının katıldığı

Uluslararası Moda Fuarı Collection Premiere İstanbul'un (CPI) açılışı gerçekleştirildi. Toplam 55 yerli ve yabancı marka ile 28 tasarımcının katıldığı fuarın ihracata 3 milyar dolar katkı sağlaması hedefleniyor. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin tekstil ve tasarım alanında çekim merkezi haline geldiğini söyledi.

Moda ve hazır giyim dünyası için büyük önem taşıyan Uluslararası Moda Fuarı CPI, dünya moda sektöründeki öncü markaları ve tasarımcıları bir araya getirdi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Taşkışla Kampusu'nda İstanbul Fashion Week (IFW) ile eş zamanlı olarak organize edilen CPI, Türkiye'yi hazır giyim üreticisi olmaktan çıkarıp, moda ve tasarım pazarlayan bir ülke konumuna taşıyacak.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, dünyanın merkezi İstanbul'da açılan bu fuarın Türkiye'nin tekstil üretimi, moda ve tasarımı açısından hangi aşamaya geldiğinin somut bir göstergesi olduğunu ifade etti. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmaları çerçevesinde tanıtımın önemli bir yer tuttuğunu belirten Yazıcı, "Fuar kapsamında arkadaşlar bir afiş yapılmış. Bu afişin altına tasarımcılar 'İlham veren İstanbul' diye bir ibare yerleştirmişler. Gerçekten İstanbul, dünya ölçeğinde ilham veren bir şehir. Türk tekstili kaliteli üretimi ve bunları somut olarak insanların beğenisine sunarak önemli bir rol üstlenmiştir. Ülkemiz tasarımıyla, tekstiliyle bir çekim merkezi haline gelecek, ürünlerini yurt dışına ve yurt içine pazarlayacaktır." dedi.

MEMURA YAPILACAK ZAM TEKLİFİ HAZIR

Bir gazetecinin memura zam oranlarını sorması üzerine Hayati Yazıcı, konuyla alakalı Ankara'ya giderek bu akşam bir toplantı düzenleyeceklerini aktardı. Çalışmaların devam ettiğini belirten Yazıcı, "İnşallah cumartesi günü bu müzakereyi bitireceğiz. Biz bir teklif sunacağız, ortaya koyacağız. Sendikalardan teklif aldık. Hükümet adına kamu işveren kurumlarına bir teklif sunacağız. Bu teklif imkanlarımız ölçülü onlarla sınırlı, arzu ettiğimiz başka imkanlarımız başka ona göre teklif sunacağız." diye konuştu.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, ilk kez düzenledikleri CPI ile Türkiye'nin üretim ve global pazarlardaki rekabet gücünü artırmak istediklerini belirtti. Türk moda endüstrisinin kabuğunu kırdığına değinen Tanrıverdi, 'Bugün 15 milyar dolarlar civarındaki yıllık hazır giyim ihracatımızı birkaç yıl içinde 20 milyar dolara, 2023'te de 60 milyar dolara çıkarma hedefimiz var. Bu süreçte İstanbul Fashion Week ile CPI en önemli itici gücümüz olacak" ifadesini kullandı.

CPI Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Atik ise bu fuarla Türk tekstil ve moda sektörünün rekabetçi gücünü daha da arttırmayı hedeflediklerini ifade etti. Türkiye'nin, modayı üreten ülke olmaktan, modayı tasarlayan ülke olma yolunda önemli bir adım atacağını belirtti.

Yaklaşık 5 bin metrekarelik sergileme alanına sahip fuarda; G-Star, Triumph, Gerry Weber, Perspective, 4G, Basler, Sunset, Wenice, Didier Parakian, Colin's, Collezione, Blue Seven gibi ulusal ve uluslararası pek çok marka bulunuyor. CPI, 28 Ağustos 2010'a kadar açık olacak.