Tunç: Yargı ele geçirilmiyor, aksine yargı bağımsızlığına kavuşuyor

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Av.Yılmaz Tunç, "Yargı ele geçirilmiyor, aksine yargı bağımsızlığına kavuşuyor." dedi. Tun

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Av.Yılmaz Tunç, "Yargı ele geçirilmiyor, aksine yargı bağımsızlığına kavuşuyor." dedi. Tunç, "Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun seçimi Ankara'daki 126 kişinin oyuyla değil, tüm ülke genelindeki hâkim ve savcıların oyuyla seçilecek. Bundan neden rahatsız olunuyor?" şeklinde konuştu.

Tunç, beraberindeki AK Parti Bartın İl Başkanı Yakup Ulupınar ve bazı teşkilat mensuplarıyla birlikte Bartın Merkez Hükümet Caddesi'nde bulunan esnafları ziyaret etti.

Tunç ve beraberindekiler, iftar sonrası da Bartın merkeze bağlı Kocareis, Akgöz ve Topluca köylerini ziyaret ederek, köy kahvehanelerinde vatandaşlarla sohbet ettiler.

Burada konuşan Tunç, anayasa değişikliği ile yargının kimsenin arka bahçesi olmayacağını; tarafsız olacağını belirterek, "Yargının tarafsız olmasından, çetelerden hesap sormasından rahatsız olanlar var." dedi.

Tunç, "temel hak ve özgürlükleri genişleten, demokratik hukuk devleti ilkesini ve yargı bağımsızlığını güçlendiren değişikliklere hayır denilmesi büyük bir hatadır." dedi.

Tunç, "AK Parti yargıyı ele geçirmek için bu değişiklikleri yapıyor" şeklindeki eleştirilerin yanlış olduğunu belirterek, "Anayasa değişikliği ile yargının tarafsız olması amaçlanmaktadır. Adalet Bakanı'nın HSYK üzerindeki etkisi azaltılmış, hâkimlerin ve savcıların atama tayin, terfi, denetim ve teftişleri Adalet Bakanlığından alınarak HSYK'ya devredilmiştir. HSYK'nın seçimi Ankara'daki 126 Yargıtay üyesi yerine tüm ülke genelindeki 10 bin hâkim ve savcı tarafından yapılması sağlanmıştır. Bu durumda yargı ele mi geçiriliyor, yoksa yargı tarafsız hale mi getiriliyor, HSYK tüm ülke genelindeki hakim ve savcılar tarafından seçildiğinde mi tarafsız olur, yoksa Ankara'daki 126 kişi tarafından seçildiğinde mi? Muhalefet maalesef Anayasa değişikliklerin maddeleri ile ilgisi olmayan çarpıtmalarla halkımızı yanıltmaya çalışıyor; ancak halkımızı kandırmaları mümkün değil." dedi.

CHP'nin, 'AK Parti yargıyı ele geçiriyor' iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu ve Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin davasını reddettiğini hatırlatan Tunç, "Mahkeme gerekçeli kararında yapılan değişikliklerin yargı bağımsızlığını, hukuk devleti ilkesini güçlendirdiğini, yürütmenin yargı üzerindeki etkisinin kaldırıldığını tespit etmiştir. Anayasa Mahkemesi'nin bu yöndeki kararı varken hala hayır kampanyası yapan CHP ve MHP yanlış yoldadır." ifadelerini kullandı.