Halka arz daveti aldı 'üretimle ilgiliyiz' dedi

Önceki gün düzenlenen ihalelerde Boğaziçi Elektrik Dağıtım (BEDAŞ) ve Gediz Elektrik Dağıtım için toplam ...


Önceki gün düzenlenen ihalelerde Boğaziçi Elektrik Dağıtım (BEDAŞ) ve Gediz Elektrik Dağıtım için toplam 4.91 milyar dolar gibi rekor teklif veren MMEKA Makina'ya İMKB'den halka arz daveti geldi. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan dün CNBC-e'ye yaptığı açıklamada, iki dağıtım bölgesinin finansmanıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken, "Bu finansman zor bir finansman değil. Kârlılığı bilinen bir proje, kredi bulmakta zorlanmazlar. Ama sermaye piyasalarında hisse senedi ihracı veya tahvil ihracı da bir alternatif olabilir. Eğer gelirlerse biz memnuniyetle buradayız" dedi.
İhalenin ardından finansman olasılıklarını Milliyet'e değerlendiren uzmanlar da halka arzın alternatif bir kaynak yaratma yöntemi olduğuna dikkat çekmişti.
BEDAŞ ve Gediz'e en yüksek teklifleri İş-Kaya inşaatla birlikte veren MMEKA'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı ise sadece bu iki bölgeyle yetinmek istemediklerinin sinyalini verdi. Kazancı, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada bundan sonraki elektrik üretim ve dağıtım ihaleleriyle de ilgilenmeye devam edeceklerini ifade ederek, "Kapasitemizin elverdiği oranda ve kanunun verdiği yetkiler içinde dağıtımda olmaya devam edeceğiz ve ihalelerle ilgileneceğiz. Aynı şekilde üretim ihalelerine de girmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.
Kazancı, önümüzdeki günlerde nihai pazarlık görüşmeleri planlanan Başkent Doğalgaz Dağıtım ihalesine yine MMEKA olarak gireceklerinin altını çizdi ve, "Bu şirketi de almayı arzu ederiz" dedi.  
Kazancı, hedeflerinin BEDAŞ ve Gediz'i 2010 yılı bitmeden devralmak olduğunu da sözlerine ekledi.
MMEKA Makina, Kazancı Grubu'ndaki yönetim görevlerinden ayrılan Mehmet Kazancı'nın, Çukurova Grubu'nun sahibi Mehmet Emin Karamehmet'le ortak olarak geçtiğimiz haftalarda kurulmuştu.
Kazancı, iki ihalede oluşan rakamların beklentilerin içinde gerçekleştiğini belirterek, "İstanbul (Avrupa yakası) ve Gediz bölgeleri gelişmeye açık ve tüketimi artan bölgeler. Bu bölgeleri almayı çok arzu  ediyorduk. Rakamların yükselmesinin ardından bunun maliyetinin tüketiciye yansımasını beklemek doğru degil" dedi.
Enerji piyasasının, Enerji Piyasasi Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) kontrolünde olduğunu vurgulayan Kazancı, "Bu pazarı devlet kontrol ediyorsa kimsenin korkmasına gerek yok. Şimdi bu bölgeler özelleştirilse de sistem devletin elinde. Bundan önce özelleştirilen bölgeler de var. Bunlar özelleştirilince bir fiyat yükü mü geldi, hiçbir fiyat yükü gelmedi. Böyle bir beklenti içinde olmamak lazım" dedi.
Kazanci, iki bölgeyi alarak rekabet mevzuatındaki, bir sirketin sektördeki payının yüzde 20'lik sınırı aşamayacağına yönelik kuralı da ihlal etmediklerinin altını çizdi. Türkiye'de geçen sene yaklasik 200 milyar kilowatt/saat (kWh) elektrik tüketildiğini kaydeden Kazancı, şöyle devam etti:  "Buradan yola çıkarsak yüzde 20 olarak ifade edilen hükümle ortaya çıkan sınır 40 milyar kWh'dir. Bizim iki şirketle beraber aldığımız büyüklük 31 milyar kWh düzeyinde. Dolayısıyla herhangi bir şekilde kanuni olarak bu sınıra yaklaşmamız bile söz konusu değil. Elektrik dağıtımda bu iki bölgeyle yüzde 15 seviyesinde bir paya sahip olduk."



Dün Milliyet gazetesinde yer alan analizde halka arz ihtimaline ve MMEKA'nın üretim ihalelerine katılacağına dikkat çekilmişti.