25 general YAŞ’tan önce sanık sandalyesine gidiyor - POLİTİKA

Balyoz’un ilk 4 sanığı Doğan, Örnek, Fırtına ve Saygun. Ergenekon tutuklu sanığı Dursun Çiçek ve Cengiz Köylü aynı zamanda Balyoz’da da sanık. YAŞ öncesi 25 muvazzaf general de sanık listesinde

 

Balyoz’un ilk 4 sanığı Doğan , Örnek , Fırtına ve Saygun . Ergenekon tutuklu sanığı Dursun Çiçek ve Cengiz Köylü aynı zamanda Balyoz’da da sanık . YAŞ öncesi 25 muvazzaf general de sanık listesinde
HELİN ŞAHİN - İSTANBUL


Önceki gün İstanbul 10 . Ağır Ceza Mahkemesi’ne teslim edilen 968 sayfalık 183 ek klasörü bulunan Balyoz Darbe Planı iddianamesinde ilk dört sanığın emekli orgeneral olduğu öğrenildi . İddianamede Albay Dursun Çiçek ile Ergenekon’un Karargah Evleri sorumlusu olarak tutuklu yargılanan Albay Cengiz Köylü de sanık listesinde . İddianameye giren 25 muvazzaf general arasında YAŞ’ta terfi bekleyen isimler de yer alıyor .

İLK 4 SIRA EMEKLİ ORGENERALLERİN

196 şüphelinin sanık listesinde yer aldığı Balyoz Darbe Planı iddianamesinde bir numaralı şüpheli olarak eski 1 . Ordu Komutanı Çetin Doğan yer alırken , iki numaralı şüpheli ise ‘Darbe Günlükleri’nin yazarı eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek oldu . Ergenekon kapsamında sorgulanan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına’nın 3 numaralı şüpheli olduğu iddianamede dört numaralı sanığın da İrtica İle Mücadele Eylem Planı soruşturması kapsamında ismi gündeme gelen eski 1 . Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun olduğu öğrenildi .

24 ASKER İÇİN EK İDDİANAME GELEBİLİR

Ergenekon tutuklu sanığı albaylar Dursun Çiçek ile Cengiz Köylü de sanıklar listesine girdi . İddianamede iki tutuklu sanık olarak Albay Cengiz Köylü ile emekli Albay Kubilay Aktaş yer alırken , yurtdışı görevde oldukları için ifadeleri alınamayan 24 muvazzaf askerin dosyası ise ayrıldı . Bu subaylar hakkında soruşturmanın devam ettiği ve ifadeleri alınınca ek iddianame hazırlanabileceği belirtildi . Aralarında muvazzaf ve emekli askerlerin de yer aldığı 46 kişi hakkında da takipsizlik verildi .

GÖZÜ YAŞ’TA OLAN BALYOZ SANIKLARI

Balyoz iddianamesinde şüpheli olarak yer alan 25 general arasında 1 Ağustos’taki Yüksek Askeri Şura toplantısında terfi bekleyen isimler de var . Balyoz’da tutuklanıp serbest bırakılan Tümgeneral İhsan Balabanlı , Balyoz’da ifade verip serbest bırakılan Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu , 6 . Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek , Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz , “Teröristleri çoban sandık” diyen Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tümgeneral Salim Erkal Bektaş da terfi bekliyor . Ancak TSK Personel Kanunu , yargılanan personelin terfisine izin vermiyor .

Duruşma Çağlayan’da yapılabilir

Özel yetkili savcılar Mehmet Ergül , Süleyman Pehlivan , Ali Haydar ve Murat Yönder tarafından hazırlanan Balyoz iddianamesini incelemeye başlayan İstanbul 10 . Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinin önlerinde 15 günlük süre var . Mahkeme bu süre sonunda iddianamenin kabul ya da reddedileceğine karar verecek . 196 şüphelinin yer aldığı iddianamede , davanın ilk duruşmasının nerede yapılacağının henüz netleşmediği belirtildi . Duruşmaların Çağlayan’da yapımı tamamlanmak üzere olan adliyedeki büyük duruşma salonunda yapılabileceği kaydedildi . Balyoz sanıklarının tamamının eski TCK’nın “Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini , cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs’’ suçunu düzenleyen 147 . ile 61 . maddeleri uyarınca cezalandırılmaları istendi .



Star Gazete