Mavi Marmara geri dönüyor - POLİTİKA

İSRAİL’İN TALEBİYLE GERÇEKLEŞEN GİZLİ GÖRÜŞME İLK MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI

 

İSRAİL’İN TALEBİYLE GERÇEKLEŞEN GİZLİ GÖRÜŞME İLK MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI

Ben Eliezer-Davutoğlu görüşmesinin ardından İsrail’den ilk olumlu adım geldi . Mavi Marmara 15 gün içinde Türkiye’de olacak

EBRU BARAN İSTANBUL

opma noktasına gelen Türk-İsrail ilişkilerini normalleştirmek için ‘Özür elçisi’ ile ilk adımı atan İsrail , Türkiye’nin ‘Normalleşme süreci’ için şart koştuğu maddeler arasında yer alan Mavi Marmara’yı Türkiye’ye gönderiyor . IHH Başkanı Bülent Yıldırdım , Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun İsrail Ticaret Bakanı Ben Eliezer’le yaptığı görüşmenin ardından böyle bir karar alındığını söyledi .

YETKİLİLER HASAR TESPİTİ YAPMALI

Yaşanan son gelişmeler hakkında bilgi veren Yıldırım , Dışilerleri Bakanlığı’nın , İsrail’e göndermek üzere 2 römorkör hazırladığını belirterek , “En geç 15 gün içerisinde Türkiye’ye ait insani yardım gemileri çekilerek Türkiye’ye getirilecek . Dışişlerinin attığı bu adım çok olumlu . Ancak gemiler teslim alınmadan önce mutlaka yetkili kişiler ve kurumlar tarafından gemide hasar tespit çalışmaları yapılmalı” dedi .

O GEMİ BİZİM EN ÖNEMLİ KANITIMIZ

İsrail’in gemide bulunan gönüllülerin kredi kartlarından fotoğraf makinelerine , paralarından özel eşyalarına kadar herşeye el koyduğunu hatırlatan Yıldırım , “Geminin bazı parçaları gasp edilerek , gemi çalışmaz duruma getirildi . Bunların mutlaka tespit edilmesi ve yasal tutanak tutulması gerekiyor . Bu İsrail’in Mavi Marmara gemisinde 9 kişinin öldürülmesi , 54 kişinin yaralanmasıyla son bulan saldırısıyla ilgili uluslararası mahkemelerde açılacak davalar için önemli bir kanıt” diye konuştu .

Yahudiler zulme tepki göstermeli

İHH’nın bir türlü Türkiye’deki Yahudilerle bir araya gelemediğini ifade eden Bülent Yıldırım , “Onlar hem İsrail , hem Türk vatandaşı . Ama yaşananlar din , dil , ırk ayrımı yapılmaksızın herkesin sorunu olduğu için biz bu zulme Türkiye’deki Yahudilerin de ses vermesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi . Yıldırım , “Biz bundan böyle hukuki alanda İsrail hükümetine , yöneticilerine yaptıkları bu insanlık ayıbının cezasını ödetmek için ne gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu .

Kriz döneminde öne çıkan isim

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail’in Sanayi Bakanı Binyamin Ben Eliezer’in Brüksel’de görüşmelerinin yankıları sürüyor . İsrailli Bakan ‘Davos Krizi’nin ardından da Ankara’ya bir ziyaret yapmıştı . Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’ta ‘One Minute’ çıkışının ardından Türkiye-İsrail ilişkileri gerilmiş ve Türk dostu olarak tarif edilen İsrailli Bakan Eliezer , Ankara’ya gelerek Dışişleri , Savunma Bakanları ve Başbakan Yardımcıları ile görüşmelerde bulunmuştu . Aynı bakan , Mavi Marmara olayının ardından Türk yetkililerle üst düzeyde görüşen ilk isim oldu .

ABD görüşme için İsrail’i teşvik etti

İngiliz Times gazetesi , Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer arasında Brüksel’de yapılan görüşmeyi , “İki ülkeyle yakın bağları olan ABD’nin teşvik etmiş olabileceğini” yazdı . “İsrail Dışişleri Bakanı gizli görüşmede karanlıkta kaldı” başlığıyla haberi duyuran Times , İsrail Başbakanı Netenyahu’nun görüşme için Dışişleri Bakanı Lieberman yerine Ben Eliezer’i seçmesinin Lieberman’ı kızdırdığını kaydetti . Financial Times’taki haberde de , Eliezer’in filo saldırısına uluslararası soruşturma açılmasını isteyen az sayıdaki İsrailli bakandan biri olduğu belirtilerek şöyle denildi : “ABD de Türkiye ve İsrail’in barışmasını istiyor ve iki ülke arasında dolaylı temas kanalları açıyor” Haberde , Türkiye’nin İsrail’den özür ve tazminat talep ettiği hatırlatıldı . • LONDRA



Star Gazete