Uşak Belediyesi Çöp Sorununu Çözmek İçin İhaleye Çıkıyor

Uşak Belediyesi katı atık bertaraf tesisi kurulması amacıyla 24 Ağustos 2010 tarihinde ihale düzenleyecek

Uşak Belediyesi Çöp Sorununu Çözmek İçin İhaleye Çıkıyor
Uşak Belediyesi katı atık bertaraf tesisi kurulması amacıyla 24 Ağustos 2010 tarihinde ihale düzenleyecek. Temmuz ayı içinde kenti ziyaret eden Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Uşak Belediyesi'ni çöp konusunda hiçbir somut adım atmadığı gerekçesiyle sert bir dille uyarmıştı.
Uşak Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre yaklaşık bir yıldır devam eden katı atık bertaraf tesisi ile ilgili çalışmalar son noktaya geldi. "Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi" adı verilen proje için 24 Ağustos günü ihale düzenlenecek. Projeye göre kent çöp sorunundan kurtulacak ve ambalaj atıkları ekonomiye kazandırılarak çöpten kompost gübre edilerek metan gazı enerjiye dönüştürülecek. Belediye'nin resmi internet sitesinde konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada proje ile ilgili şu bilgilere yer verildi; " Belediyemizce yaklaşık 1 yıldır süren araştırmalar sonuç verdi. Gerek yurt dışı gereke yurtiçinde yapılan araştırmalar ile Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlileri tarafından hazırlanan "Katı Atık Yönetimi Fizibilite Raporu" doğrultusunda katı atıkların bertaraf yöntemi seçilerek ihale süreci başlatıldı. 24 Ağustosta ihalesi gerçekleştirilecek olan proje kapsamında, çevre kirliliğine neden olan mevcut çöp döküm sahası rehabilite edilecek ve aynı alan içerisinde ayıklama, kompost, enerji üretimi ve düzenli depolamayı içeren "Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi" kurulacak. Böylece çöplerin içerisindeki geri dönüşümü mümkün olan ambalaj atıkları ekonomiye kazandırılacak, organik atıklardan kompost gübre elde edilecek ve oluşacak metan gazı enerjiye dönüştürülecek. Bertarafı mümkün olmayan ve hiçbir şekilde değerlendirilemeyen atıklar ise düzenli depolanacaktır. Sonuçta çevreyi önemli ölçüde etkileyen çöplerin sağlıklı bertarafı sağlanarak 50 yıldır süregelen çöp sorunu sona erecek. Ayrıca, Uşak İli Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Belediyeler Birliği tarafından İlimiz Merkez Ovademirler Köyü sınırlarında bulunan Belediyemize tahsisli 30 hektarlık alanda "Katı Atık Düzenli Depolama Sahası" kurulacak olup, ihale ile ilgili çalışmalar başlatılmıştır"

BAKAN EROĞLU BELEDİYEYİ UYARMIŞTI
Geçtiğimiz haftalarda Uşak'ı ziyaret eden Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, çöp sorununu çözemeyen Uşak Belediyesi'ni sert bir dille uyarmış, sorunun çözümü için her türlü desteği vereceklerini söylemişti. Bakan Eroğlu 10 Temmuz günü Öz Merkez'de düzenlenen Uşak Çevre Koordinasyon Kurulu toplantısında Belediye Başkan Yardımcısı Muhammet Gür'ü de konuyla ilgili uyarmıştı. Toplantıya Belediye Başkanı Ali Erdoğan raporlu olduğu gerekçesiyle katılmamıştı. Bakan Eroğlu toplantı sonunda çöp sorunu ile ilgili gazetecilerin sorularını da yanıt vererek şunları söylemişti, " Hiçbir belediyenin çöplerini vahşice doğaya bırakmaya hakkı yok. Biz yönetmeliklere uymayan çöp sorununu çözmeye yanaşmayan belediyelere ağır para cezaları uyguluyoruz. Uşak Belediyesi de çöp sorununu hala çözemedi. Bakanlık olarak tüm desteklerimize rağmen hiçbir somut adım atmadıklarını görüyoruz. Sorunun çözümü için biz belediyeye yaklaşık 500 bin TL kaynak aktarmıştık. Belediye sorunu çözmeye yanaşmazsa bu kaynağı geri isteriz. Ancak atık bertaraf tesisi için Uşak Belediyesi olumlu adım atar ve projeyi hayata geçirmeye çalışırsa gerekli desteği sağlarız"