İstihdamı artırmaya yönelik 'Beceri 10' projesi Antalya'da uygulanıyor

İstihdamı artırmaya yönelik 'Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi' Antalya'da da uygulanacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB),

İstihdamı artırmaya yönelik 'Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi' Antalya'da da uygulanacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB ETÜ arasında imzalanan protokol ile 20 Temmuz 2010'da başlatılan ve 'Beceri 10' olarak adlandırılan proje, işgücü piyasasına beceri kazandırma ile iş edindirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda, yılda 9 bin 858 kursta 197 bin 160 işsiz eğitilebilecek. Başarılı kursiyerlerin yüzde 90'ı istihdam edilecek.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, söz konusu uygulama ile mesleki eğitim ihtiyaçlarının, odaların aktif katılımıyla TOBB-ETÜ tarafından belirleneceğini belirtti. Projenin ülke genelinde belirlenen 19 pilot ilde başlayacağını duyuran Budak, Antalya'nın da bunlardan biri olduğunu söyledi.

Projenin amacının, beceri kazandırma ve iş edindirme olduğuna dikkat çeken Budak, 'Beceri 10' projesinde nitelikleri yetersiz olan ya da teknolojik değişimler sonucu nitelikleri güncelliğini yitiren işsizlerimiz için iş bulma umudu. Aynı zamanda bu proje, nitelikli insan kaynağı bulamadığı için verimsiz çalışan şirketlerimiz için rekabet gücü kazanma umudu." dedi.

İstihdamın, Türkiye'nin uzun süredir üzerinde çözüm aradığı konuların başında geldiğini aktaran Budak, bu projeyle meslek eğitiminde yeni bir model başlatılacağını belirtti. Kamu-özel sektör işbirliği ile yürütülecek projeye TOBB ETÜ analiz kapasitesiyle destek verileceğini belirten Budak, Milli Eğitim Bakanlığı proje ile meslek teknik liselerinin eğitim altyapısını mesleki eğitim kurslarına daha uygun hale getireceğini ifade etti. Proje kapsamında, ticaret ve sanayi odalarının işgücü piyasalarında yerel ihtiyaçların belirlenmesi için anket ve mülakatlar yapacağını duyuran Çetin Osman Budak, bu şekilde sektörlerin ihtiyaçlarının ortaya çıkacağını belirtti. Kursların teorik ve pratik olarak iki aşamalı olarak başlatılacağı bilgisini veren ATSO Başkanı, 111 okula 106 milyon liralık makine-teçhizat yatırımı yapılacağını ve 6 binin üzerinde eğiticinin modern tekniklere göre de eğitileceğini ifade etti.

Uygulamanın işleyişi hakkında da bilgi veren ATSO Başkanı şunları söyledi: "Beş yıl sürecek projede, her yıl yaklaşık 200 bin kişiye iş piyasanın ihtiyaç duyduğu nitelikler kazandırılacak. Böylece 5 yılda 1 milyon kişinin beceri kazanması ve iş bulmasının önü açılacak. Bütün bunların yanı sıra katılımcılara eğitim dönemleri süresince günlük 15 lira ödenecek, ayrıca katılımcıların Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereği ödenmesi gereken iş kazası ve meslek hastalığı sigorta prim giderleri de İŞKUR tarafından karşılanacak."

Proje ilk yıl İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Kocaeli, Adana, Konya, Tekirdağ, Mersin, Manisa, Kayseri, Gaziantep, Denizli, Samsun, Trabzon, Diyarbakır, Malatya ve Erzurum illerinde uygulanacak.