Hem Yakalattığı Tarihe Eserlerin Hem De İkramiyesinin Peşine Düştü

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bir süre önce tarihi eser kaçakçılığı yapıldığı ihbarında bulunarak tarihi eser kaçakçılarını ve tarihi eserleri yakalatan şahıs şimdi hem Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ulaşmayan tarihi eserlerin hem de alacağı ikramiyenin akıbetini araştırıyor

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bir süre önce tarihi eser kaçakçılığı yapıldığı ihbarında bulunarak tarihi eser kaçakçılarını ve tarihi eserleri yakalatan şahıs şimdi hem Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ulaşmayan tarihi eserlerin hem de alacağı ikramiyenin akıbetini araştırıyor.
Edinilen bilgiye göre, Akçaabat ilçesinde yaşayan Salih Kurt (30), geçen yıl Dörtyol beldesinde bir şahsın tarihi eser kaçakçılığı yaptığını tespit ederek önce jandarmaya daha sonra da polise haber verdi. Emniyet ekiplerinin yaptığı incelemede, Salih Kurt'un yalan beyanda bulunduğu iddia edilerek adliyeye sevk edildi. Akçaabat Asliye Ceza Mahkemesi'ne çıkarılan Salih Kurt hakkında "Yalan beyanda bulunmak ve emniyet güçlerini yanlış yönlendirmek" suçundan 500 TL adli para cezasına karar verildi. İşin peşini bırakmayan Kurt, Akçaabat İlçe Jandarma Komutanlığı ile irtibata geçerek onların da desteğiyle daha önce tarihi eser kaçakçılığı yaptığını iddia ettiği şahsı suçüstü yakalattı. Kendisine önce yanlış ihbarda bulunduğu iddiasıyla 500 TL para cezası verilen ardından tarihi eser kaçakçılarını güvenlik güçlerine yakalatan Salih Kurt, "Bana yalan beyandan 500 TL para cezası verildi. Haklılığımı ispat etmek için işin peşini bırakmadım ve tarihi eser kaçakçılığı yaptığını ihbar ettiğim kişiyi bu kez suçüstü yakalattım. Arı kovanlarının içerisine gizlenen ve 1125 tarihine ait olduğu belirlenen sikkeler güvenlik güçleri tarafından ele geçirildi" dedi.
İhbardan kaynaklanan ikramiyesini alması için kendisine Kültür ve Turizm Bakanlığı'na dilekçe ile başvurması istenilen Kurt, dilekçe ile yaptığı başvurunun tarihi eserlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ulaşmadığı gerekçesiyle ortada kaldığını söyledi. Kurt "Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Müdürlüğü'ne tarihi eserlerin akıbetini sorduğumda bana tarihi eserlerin kendilerine ulaşmadığını söylediler. 1125 tarihine ait olduğu belirlenen sikkelerin İçişleri Bakanlığı'nca Kültür ve Turizm Bakanlığı'na 10-11-2009 ve 1627 sayı ile teslim edildiğini öğrendim. Ancak tarihi eserler ne hikmetse bir türlü bulunamıyor" diye konuştu.
İçişleri Bakanlığı'ndan da 10 yıl önce bir suçluyu yakalattığı için ikramiye hak kazandığını ancak bunu da 10 yıldır alamadığını iddia eden Salih Kurt, çok sıkıntılı günler yaşadığını belirterek yetkililerin kendisine yardımcı olmasını istedi.