Bürokrat kadrosunda yüzde 20'lik indirim Putin'in masasında

Rusya Maliye Bakanlığı, bürokraside görev alan memurların yüzde 20 azaltılmasını teklif etti. Hükümette değerlendirmeye alınan teklife göre, hazine 34

Rusya Maliye Bakanlığı, bürokraside görev alan memurların yüzde 20 azaltılmasını teklif etti. Hükümette değerlendirmeye alınan teklife göre, hazine 34 milyar ruble (1,2 milyar dolar) ek gelir elde edecek. Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı teklifin, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in onayını almasının ardından uygulamaya konulması bekleniyor.

Rusya Maliye Bakanlığı'nın yayınladığı rapora göre, devlet kuruluşlarında görev yapan memurlar 2010 yılı Nisan ayı baz alınarak bir yıl içinde yüzde 5 azaltılacak. 1 Nisan 2012'ye kadar memurların sayısı yüzde 10, 2013'ün Nisan ayına kadar da bu oran yüzde 20'ye çıkarılacak. Ayrıca bakanlıklardan 15 Ekim 2010 tarihine kadar 'gereken sayıda kadrolu eleman sayısı' ile ilgili bilgiler de istenecek. Bu rakamların 3 yıl boyunca, 1 Ocak 2014 yılına kadar sürekli aynı düzeyde kalması gerekecek. Teklifte bölgesel yönetimlere de aynı çalışmayı yapmaları tavsiye ediliyor.

Maliye Bakanı Aleksey Kudrin, daha önce yaptığı değerlendirmede çalışma sayesinde bütçenin 34 milyar ruble (1,2 milyar dolar) tasarruf sağlayacağını belirtmişti. İlk yıl ekonomik kazancın nispeten düşük olacağını belirten Kudrin, en çok 2013 yılında gelir bekliyor.

Memur sayısında yüzde 20'lik indirim paketi Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev tarafından da destekleniyor. Putin'in onaylaması durumunda teklif Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

Bakanlık, kaç kişinin işine son verileceği ile ilgili bir açıklamada bulunmadı. Vedomosti gazetesi, 120 bin 507 bürokratdan 24 bin 101'inin işini kaybedeceğini öne sürdü. Bürokraside yeni teklife göre 1 Ocak 2014'e kadar da herhangi bir iş alımı yapılmayacak.