Askerî mahkeme, Dursun Çiçek davasını sivil yargıya bıraktı

Genelkurmay Askerî Mahkemesi, ıslak imzalı belgeyle ilgili Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'e askerî savcılığın açtığı davayı reddetti ve sivil mahkemeyi adres gösterdi.



Genelkurmay Askerî Mahkemesi, ıslak imzalı belgeyle ilgili Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'e askerî savcılığın açtığı davayı reddetti ve sivil mahkemeyi adres gösterdi.
Çiçek, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'darbeye teşebbüs'ten yargılanacak. Askerî mahkeme, verdiği kararın gerekçesinde, sivil mahkemedeki davanın askerî mahkemeden daha önce açıldığını belirtti. Mahkeme CMK'ya atıf yaparak, aynı eylemle ilgili sonraki davanın reddedileceğini hatırlatarak oybirliğiyle karar verdi.
Albay Dursun Çiçek, hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs ve silahlı terör örgütüne üye olma iddialarından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ağırlaştırılmış müebbet cezasıyla yargılanmaya devam edecek. Kararın ardından açıklama yapan Avukat Celal Ülgen, gerekçeli kararın açıklanmasından sonra Askeri Yargıtay'da temyiz edeceklerini bildirdi.
Genelkurmay Askerî Mahke-mesi'ndeki dünkü duruşmaya, Çiçek ile avukatları Celal Ülgen, Şemsettin Tolga Altan ve stajyer avukat kızı İrem Çiçek katıldı. Duruşmada ayrıca Çiçek'in eşi ve yakınları da izleyici olarak hazır bulundu. Sivil kıyafetle duruşmaya çıkan Çiçek, duruşma öncesinde "Genelkurmay'da ev sahibi biziz.'' diyerek gazetecilerle tokalaştı. Çiçek, "Tokalaştığınız kişi terörist olarak yargılanıyor. Dikkat edin.'' diye konuştu. Duruşmada Genelkurmay Askerî Savcısı Yavuz Şentürk iddianameyi özetleyerek okudu. Çiçek'in görevi kötüye kullanmak ve astlık-üstlük münasebetini zedelemek suçlarından yargılandığını hatırlattı.
Genelkurmay Askeri Mahke-mesi'nin dünkü duruşmasında öğleden sonra, Dursun Çiçek hakkındaki iddialarla ilgili görevli ve yetkili mahkemenin hangisi olduğuna yönelik karar için duruşma 18.00'e ertelendi. Çiçek ve avukatları, aynı suçtan aynı kişiye iki farklı davanın olamayacağını belirterek, görevli ve yetkili mahkemenin Genelkurmay Askeri Mahkemesi olduğunu iddia ettiler. Askeri savcı ise Çiçek hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava ile Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde açılan davanın aynı eylemden açılmadığını belirterek, askeri mahkemedeki davanın reddedilmemesini talep etti. Çiçek'in avukatı Celal Ülgen, iki iddianamede eylemin tek olduğunu, Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gidilerek davanın askeri mahkemede görülmesi yönünde karar alınmasını istedi.
Duruşmaya verilen kısa aranın ardından askeri mahkeme, görevle ilgili kararını açıkladı. Mahkeme Başkanı Hakim Albay Ali Rıza Bildik, sanık Kurmay Albay Dursun Çiçek hakkında ıslak imzalı belgeyle ilgili davaların Genelkurmay'da birleştirilmesi, dava dosyasının Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderilmesi ve tahliye talepleriyle ilgili karar verilmesine yer olmadığına hükmedildiğini açıkladı. Askerî mahkeme, CMK'nın 223. maddesindeki, 'aynı fiil nedeniyle aynı sanık için önceden verilmiş bir hüküm veya açılmış bir dava varsa, davanın reddine karar verilir' hükmü uyarınca bu kararı verdiğini açıkladı.
Karardan sonra konuşan Avukat Ülgen, "Askeri savcı, 2. kez takipsizlik kararı verseydi, Çiçek hakkında tartışılan onur kırıcı iddialar, çamurlar atılmamış olacaktı. Şimdi çamurlar temizlendi ama izi kaldı." dedi. Çiçek'in avukat kızı İrem Çiçek ise, "Gördüğüm tablo, hukuk adına adım atılması yerine babamın bir kere daha onur kırıcı şekilde iftira atılması ve temize çıkarılmaması oldu. Madem dava reddedilecekti neden bu süreci yaşamamıza izin verildi?" şeklinde konuştu.


Zaman