Sürücüler Akılcı Trafik İçin Otomatik Sinyalizasyon İstiyor

Bursa'da her geçen artan araç sayısı yüzünden şehir içi trafik yoğunlaşırken, 2 yıl önce belediyenin ihalesini yaptığı, ancak mahkemelik olup iptal edilen akıllı sinyalizasyon dönüşümü, MOBESE'nin devreye girmesi ile yeniden gündeme geldi

Bursa'da her geçen artan araç sayısı yüzünden şehir içi trafik yoğunlaşırken, 2 yıl önce belediyenin ihalesini yaptığı, ancak mahkemelik olup iptal edilen akıllı sinyalizasyon dönüşümü, MOBESE'nin devreye girmesi ile yeniden gündeme geldi. Avrupa'daki bütün büyük şehirlerin uyguladığı, İstanbul'da da başarı ile çalışan akıllı trafik lambaları sayesinde ışıklarda karşı taraf boşaldığında lüzumsuz yere bekleme devri bitiyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 2 yıl önce ihalesini yaptığı, ancak şartnamedeki bazı maddelere itiraz sebebiyle iptal edilen 138 trafik lambasının bilgisayar bağlantılı kontrollü hale getirilmesi işi, MOBESE kameralarından sonra yeniden değerlendirmeye alındı. 12 milyon liraya ihale edilen sistem, hem ışıklardan geçen araç sayısını kaydederek, 24 farklı zaman dilimine göre hangi saatte araç yoğunluğu varsa ona göre süreleri otomatik olarak ayarlıyor. Otomatik sinyalizasyon sistemi ile ayrıca fotoselle karşı taraftaki trafik boşaldığında, diğer tarafa anında geçiş imkanı sağlanarak lüzumsuz beklemeler ortadan kaldırılıyor. Yapılan incelemelerde yüzde 15 oranında trafik akış hızını arttırdığı tespit edilen bu sistem hem ucuz bir yatırım, hem de önemli bir trafik akışkanlığı sağlaması bakımından mantıklı bir ulaşım çözümü olarak değerlendiriliyor. Ayrıca kırmızı ışık ihlali yapan bütün araçların fotoğraflandırıldığı sistemde trafiğe uyum konusu da ciddi anlamda yerine getirilmiş oluyor. Bu durum birçok ölümlü kazanın önlenmesi bakımından da önem arz ediyor. Ayrıca özel programlar ile önemli devlet adamlarının güzergahlarında yeşil kuşak sistemi yapılarak, onlarca memurun görevlendirilmesine gerek kalmıyor. İtfaiye ve ambulans gibi acil durumu olanlara, hızlı ulaşımı sağlamak için komuta sisteminden aracın gideceği güzergahtaki bütün ışıkları yeşile döndürerek trafiği açmak ise birkaç saniye içerisinde mümkün olabiliyor.
Bursa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, bu uygulamaya geçilmesinin şehir içinde çok önemli avantajlar sağlayacağına inanıyor. İstatistiki olarak trafik ışıklarını akıllı kullanarak, araç akış hızını yüzde 15 rahatlatması düşünülen bu uygulamanın sürücülerde algı olarak yüzde 30'luk iyileşme hissi verdiği kaydediliyor. Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşımda 2 yıllık süreçte daha önce projelendirilen Gürsu Batçığı ile Acemler'deki iyileştirmenin dışında hiçbir yatırımı olmadığını belirten vatandaşlar, çok pratik uygulanabilecek akıllı lamba sistemine geçilmesini istiyor. Bu arada Demirtaş Çöplüğü kavşağında akşam ve sabah yaşanan sıkışıklığın burada yapılacak yonca kavşak ile çözülebileceğini, Özlüce ve Bademli kavşak projelerinin hazır olduğunu, bu üç kavşağın bir an önce ihalelerinin yapılarak, ulaşım yatırımlarına Bursa'da ara verilmeden devam edilmesi gerektiğini söylüyor.
Diğer taraftan, Bursaray'ın Kestel etabı için gerekli olan Ankara yolu üzerindeki 3 köprünün Karayolları tarafından genişletilmesi hususunda da bir çalışma bulunmuyor. Devlet yatırımlarının çok yetersiz kaldığı Bursa'da milletvekillerini şehre yatırım anlamında göreve davet eden vatandaşlar, Karayolları Bölge Müdürlüğü gündeminde olmayan Ankara yolu üzerindeki köprülerin genişletilmesi işinin programa alınması gerektiğini söyledi. İzmir'de şehir merkezine son 5 yılda Karayolları 14 yeni kavşak yaparken, Bursa'ya bir kavşak yaptı.
Bursa'da büyükşehir sınırlarına alınan Özlüce, Samanlı, Alaşar, Yeniceabat, Hasanağa, Gölyazı gibi köylerdeki 3 metrelik dar köprülerin de Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından bir an önce büyütülmesi bekleniyor.