Ölüdeniz halkı, Belcekız Plajı'nın halk plajı olmasını istiyor

Muğla'nın Fethiye ilçesinde vatandaşlar, Ölüdeniz Belcekız Plajı'nın özel şirket tarafından işletilmesini protesto etti. Belde sakinleri, plajın Özel

Muğla'nın Fethiye ilçesinde vatandaşlar, Ölüdeniz Belcekız Plajı'nın özel şirket tarafından işletilmesini protesto etti. Belde sakinleri, plajın Özel Çevre Koruma Kurulu (ÖÇKK) tarafından yapılan ihalesinin Muğla İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatırken, Danıştay Üst Kurulu'nun da onayladığı karara rağmen plajın özel kurum tarafından işgal edildiğini savundu.

Fethiye'nin Ölüdeniz beldesinde bulunan Belcekız Plajı'nın işletmesi ÖÇKK tarafından 2004 yılında ihaleye çıkarılarak özel bir şirkete devredildi. İhalenin iptali için Ölüdeniz Belediyesi 2005 yılında Muğla İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme Ölüdeniz Belediyesi'nin itirazını kabul ederek ihalenin iptal edilmesine karar verdi. Plajın işletmesini alan Kalendor şirketi kararın temyizi için Danıştay'a başvurdu. Danıştay ve Danıştay Üst Kurulu da Ölüdeniz Belediyesi'ni haklı bularak 29 Ocak 2010 tarihinde iptal kararını onadı. Aradan 6 ay geçmesine rağmen ÖÇKK'nın plajın işletmesini geri almaması belde halkının tepkisini çekti.

Danıştay'ın kararına rağmen plajın hala özel bir şirket tarafından işletilmesini protesto eden Ölüdeniz sakinleri, plajda açıklama yaparak şikayetlerini dile getirdi. Ölüdeniz esnafı adına açıklama yapan Ali Sonat, Belcekız Plajı'nın işgal altında olduğunu belirterek, plajın gerçek sahibi ÖÇKK'dan plajı Ölüdeniz'e iade etmesini istedi.

"ÖZEL ŞİRKET PLAJDA AT KOŞTURUYOR"

Danıştay Üst Kurulu'nun 29 Ocak 2010 tarihinde tasdiki karar aldığını hatırlatan Sonat, tamamlanan hukuki süreçler çerçevesinde ÖÇKK'nın mahkeme kararlarını uygulamadığını savundu. ÖÇKK'nın plajı Kalendor Otelcilik Turizm Ticaret AŞ şirketinden alıp, halk plajı yapması gerektiğini ifade eden Sonat, "Bu plaj tamamen işgal altındadır. Fethiye ve Ölüdeniz halkının plajı olması gerekirken, Türkiye'nin en pahalı plajı haline gelmiştir. Bir şezlong ve şemsiye 6'şar Türk Lirası'dır. 4 kişilik bir aile geldiği zaman 36 lira para ödemek zorunda bırakılıyor. Şezlonglar yerine kumlara oturan vatandaşlar da plajda bulunan görevliler tarafından sürekli rahatsız edilmekte. Akşam 20.00'de kapanması gereken plaj sabaha kadar açık tutulmaktadır." dedi.

ÖLÜDENİZ BELEDİYE BAŞKANI: "ÖÇKK GÖREVİNİ YAPMALI"

Belcekız Plajı'nın Türkiye'nin en pahalı plajlarından biri olduğunu belirten Ölüdeniz Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Keramettin Yılmaz ise ÖÇKK'yı konuyla ilgili görevini yapmaya davet etti.

ÖÇKK'nın hukuk kurallarını yerine getirmediğini anlatan Yılmaz, biran evvel plajın özel şirketten alınıp halk plajı yapılması gerektiğini açıkladı.

Keramettin Yılmaz, yaşanan yasal süreci şu şekilde anlattı: "Belcekız Plajı'nın özelleştirilmesiyle ilgili olarak ÖÇKK 2004 yılında ihale gerçekleştirdi. Biz de Ölüdeniz Belediyesi olarak bu ihaleye 2005 yılında itiraz ettik. Muğla İdare Mahkemesi de ihalenin iptal kararını verdi. Plajı işleten Kalendor şirketi de Danıştay'a temyize gitti. Hem Danıştay hem de Danıştay Üst Kurulu ihalenin iptal kararını onayladı. Şimdi bu plajın verilen karar doğrultusunda boşaltılmasını istiyoruz. Dünyanın en güzel plajlarından biri olan Belcekız Plajı'nın halk plajı olmasını ve kıyıların engellenmemesini istiyoruz. Biz, belediye olarak yapmamız gerekeni yaptık. Bu plajın sahibi bir nevi Çevre ve Orman Bakanlığı'dır. Bakanlık bir an önce bu konuya el atarak, plajı kurtarmalıdır."