Bakan Günay Trabzon'dan Ayrıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, hedeflerinin 50 milyon turist ve 50 Milyar dolar turizm gelir olduğunu belirterek "Tarih içinde, doğa içinde özünden kopmayan ama evrenseli yakalamayı çalışan, geleneğinden kopmayan ama geleceği yakalamaya çalışan bir turizm bakış açısı oluşturmaya çalışıyoruz" dedi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, hedeflerinin 50 milyon turist ve 50 Milyar dolar turizm gelir olduğunu belirterek "Tarih içinde, doğa içinde özünden kopmayan ama evrenseli yakalamayı çalışan, geleneğinden kopmayan ama geleceği yakalamaya çalışan bir turizm bakış açısı oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.
Bazı temaslarda bulunmak üzere Bayburt'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, programının sona ermesinin ardından Ankara'ya gitmek için geldiği Trabzon Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında ilk olarak Bayburt ve Gümüşhane gezisini değerlendiren Bakan Günay, ardından birkaç ay önce Trabzon'da yapılan geniş katılımlı Doğu Karadeniz Master Planı'na toplantısına vurgu yaptı. Turizm odaklı kalkınma projesine değinen ve 1950'den 2010 yılına kadar geçen süreçte turizmin gelişimine dikkat çeken Günay, dünyayı bir yılda 1 milyara yakın kişinin turist olarak gezdiğini ve bunun sonucunda 1 trilyon dolar civarında bir pasta oluşmaya başladığını kaydetti. "Bizim bu pastadan 22 milyar dolarlık bir payımız var" diyen Bakan Ertuğrul Günay "25 yıl önceye göre geldiğimiz nokta iyi. Bunu 50 milyar dolarlara çekmemiz lazım, hedefimiz 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri. Bunun oluşturacağı bir istihdam durumu da var" diye konuştu.
Karadeniz sahil şeridindeki kötü yapılaşmaya dikkat çeken Günay "Çok kötü bir yapılaşma var. Bu bütün Türkiye'de var ama Doğu Karadeniz Bölgesi'nde daha fazla. Aynı çirkin yapılaşma ile mahvettiğimiz yaylalarımız var. Yaylalarımız arasında bir kopukluk var. Bir yayladan diğerini gitmek için sahile inip diğerine gitmek gerekiyor. Yeni bir çalışma yapıyoruz. Bakan Faruk Özak arkadaşımız fikir babalığını yaptı. Bayındırlık bakanımız, çevre bakanımız, bölge milletvekilleri ve valiliklerle ortak bir çalışma yapıyoruz. Doğu Karadeniz'de turizm odaklı bir kalkınma planlıyoruz. 7 Ağustos'ta tekrar bu bölgede bir araya geleceğiz. Tüm ilgili birimler bir araya geleceğiz. Yayları doğayı bozmadan birbirine bağlamaya çalışıyoruz. Doğayı bozmadan uygun konaklama merkezleri oluşturarak insanların yayla güzergahından iç Karadeniz'i gezmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Bunun adını yeşil yolculuk koyduk. Mavi yolculukun yeşil destinasyonunu yapmaya çalışıyoruz. Ülkemize gelen turistler arasında çoğunluğu soğuk iklimden sıcak Akdeniz'e inmeye çalışanlar var. Birde sıcak iklimden gelen özellikle İran'dan, Körfez ülkelerinden gelenlerin de sayısı son dönemde yüzde 100 arttı. Karadeniz'in ciddi bir eşikte olduğuna inanıyoruz. Doğayı ve tarihi eserleri tahrip etmeden kaliteyi yüksekte tutmaya çalışacağız. Tarih içinde, doğa içinde, özünden kopmayan ama evrenseli yakalamayı çalışan, geleneğinden kopmayan ama geleceği yakalamaya çalışan, bir turizm bakış açısı oluşturmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Günay, Çakırgöl Turizm Merkezi'nin yolu ile ilgili olarak ise "Çevre Bakanlığı ile bir ihtilafımız vardı onu hallettik. Yol sorununu hallettik. Şuanda bir ihtilaf kalmadı. Bölgede önemli bir kış turizmi potansiyeli var. Kış merkezleri ile ilgili çalışmamız gayet iyi gidiyor" ifadelerini kullandı
Yaptığı açıklamaların ardından Bakan Günay, havayolu ile Ankara'ya gitti.