Futbol Federasyonu Olağan Mali Genel Kurul'u Ankara'da yapıldı

Futbol Federasyonu Olağan Genel Kurulu'nda Mahmut Özgener ve ekibi güven oyu aldı. Ankara'da 197 delegenin katılımı ile gerçekleşen genel kurul yakla

Futbol Federasyonu Olağan Genel Kurulu'nda Mahmut Özgener ve ekibi güven oyu aldı. Ankara'da 197 delegenin katılımı ile gerçekleşen genel kurul yaklaşık bir saat sürdü.

Hiçbir delegenin karşı görüş bildirmediği genel kurulda Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener yaptığı konuşmada, geçmiş dargınlık ve kırgınlıkların geride kalması gerektiğini söyledi. Özgener, yeni sezon öncesinde bazı değişiklikler yaptıklarını dile getirerek, şöyle konuştu;

"Yıllar sonra hatırlanacak bir sezon oldu. Türkiye'de futbolumuzun bazı kötü alışkanlıkları var. Geçtiğimiz sezon sonu yaklaştıkça yine açıklamalar birbirini kovaladı, belirli maçlar etrafında gerilim fırtınaları yaratıldı. Türkiye Futbol Federasyonu olarak belirli anlarda müdahale etmek zorunda kaldık. Bu müdahaleler zaman zaman yanlış yorumlandı. Taraflı olmakla suçlanarak ağır ithamlarla karşı karşıya bırakıldık."

Özgener, konuşmasında Euro2016 adaylık süreciyle ilgili olarak da , "Kazanamasak da kaybettiğimizi söyleyemeyiz. Sadece 1 oyla kaçırdığımız ev sahipliği, Türk futbolu için düşündüğümüz yeni dev projeleri hayata geçirmemizi engellemeyecek. Euro2016 adaylık sürecini futbolumuzda en az kazanılan kupalar kadar önemli bir dönüm noktası ve milat olarak görüyoruz." yorumunu yaptı.

"PROFESYONEL HAKEMLİK YOLDA"

Başkan Özgener, yeni sezon öncesinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler de verirken, profesyonel hakemliğin yolda olduğunu da belirterek şunları söyledi;

"Hakemliğimizle ilgili gelişim çalışmalarını sadece uluslararası gelişmelere bağlamıyoruz. Merkez Hakem Kurulu ile ilgili her konuda çalışmalarımız tamamlanıyor. Talimatname, Kurulların Yapılanması, Profesyonelleşme, Eğitim gibi konularda önemli yenilikler getirdik. Geçtiğimiz yıl hakemlerimize uluslararası düzeyde eğitim veren Jaap Uilenberg'in yanına bu yıl sadece yardımcı hakemlerimize eğitim verecek çok önemli bir İngiliz eğitmen olan Philip Sharp ile anlaşmış bulunuyoruz. Tüm bu çalışmalar ışığında, hakemliğimizin yapılanmadan kaynaklanan sorunlarını çözmek için büyük bir çaba gösteriyoruz. MHK ve Türk hakemliğinde yaptığımız tüm yenilikler hakemlerimizin kafasının rahat olması için gerçekleştiriliyor.

MHK talimatındaki köklü değişikliklerle, kurumsal yapıyı olabildiğince sade ve kafa karıştırmayacak şekilde düzenledik. Hakemlerimizi en çok rahatlatacak çalışma ise "profesyonelleşme" olacak. Yeni MHK Talimatının en önemli maddelerinden biri olan bu konu ile birlikte Türkiye, İngiltere'den sonra profesyonel hakemliğe geçecek ikinci ülke olacak. Bu sayede hakemlerimiz sadece futbola ve mesleklerine konsantre olarak maçlara daha rahat çıkma şansı yakalayacaklar. Talimat ile birlikte sadece hakemlerimiz değil MHK de profesyonelleştirilmiş oldu.

Tüm bu gelişmelerle MHK Talimatı, Avrupa ülkelerinin önünde bir düzenleme haline geldi. Ayrıca yeni sezon öncesinde MHK Başkan ve Başkanvekili, Süper Lig'deki 18 kulübün yönetici, teknik adam ve futbolcularını kulüplerinde ziyaret ederek fikir alışverişinde bulunacak. Bir ilk olacak bu tarz toplantının arzu edildiği takdirde diğer liglerdeki kulüplerin temsilcileri ile yapılmasına biz ve MHK hazırız. Hakem hatası veya başka bir nedenle her yıl karşılaşılan üzüntü, gerilim ve kırgınlıklar 2009-2010 sezonunda da yaşandı. Ancak bu kırgınlıkların sezonun bitmesiyle beraber yerini dostluk görüntülerine bıraktığını, futbol ailesinin içindeki kavgaların kalıcı olmadığını herkes görüyor.''

"GELİRLERİMİZİ ARTTIRACAĞIZ"

Futbolun gelişimi için ayrılan kaynaklarda kesintiye gitmek yerine gelirlerini artırmanın yollarını aradıklarını da belirten Özgener, ''Örneğin bu yıl bütçede 16.7 milyon liralık eksi bir değer dikkatinizi çekecektir. Böyle bir durumun ilk olmadığını ve yakın geçmişte de yaşandığını belirtmek isterim.'' diyerek şöyle konuştu;

''Bütçemizde en fazla sapan kalemlerden biri, 10 milyon lira az gerçekleşme ile Spor Toto-İddaa gelirleridir. Bu önemli düşüşün nedenleri incelendiğinde Süper Lig'in bir önceki sezon ile aynı tutar olan 50 milyon lira İddaa isim hakkı almasına karşın, Bank Asya 1. Lig'de bir önceki sezon 36 milyon lira olan kulüp isim hakkı gelirinin yüzde 10 azalışla bu sezon 32 milyon liraya gerilediği, TFF 2.Lig'de bir önceki sezon 61 milyon lira olan gelirin yüzde 30 gelir azalması ile 42 milyon liraya gerilediği, TFF 3.Lig'de bir önceki sezon 33 milyon lira olan isim hakkı gelirinin yüzde 50 azalışla 15 milyon liraya gerilediğini görmekteyiz. Bu tablo, 100'ü aşkın kulübün gelirinde önemli düşüş yaşandığını ortaya koymaktadır."

AZİZ YILDIRIM TARTIŞTI

Bu arada kongre öncesi Kulüpler Birliği Başkanı Aziz Yıldırım ve TFF 3. Lig kulüplerinin yaptığı toplantıda kulüpler, Türkiye Futbol Federasyonu'nun 3. Ligi Karma Lig olarak belirlemesinin yanlış olduğunu vurguladılar.

TFF 3. Lig'in Karma Lig olmasıyla kulüplerin mali olarak sıkıntı içerisine gireceğini belirten kulüpler, bu yanlıştan dönülmesini istediler. Özellikle Siirtspor Başkanı Fadıl Akgündüz ile Kulüpler Birliği Başkanı Aziz Yıldırım arasında karşılıklı söz düellosu yaşandığı öğrenildi.