Foça Esnafı Kayıt Dışı Ekonomiden Şikayetçi

Ak Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak, Foça İlçe Teşkilatı ile birlikte Foça'da esnaf ve balıkçıları ziyaret ederek sıkıntı dilek ve temennilerini dinledi

Foça Esnafı Kayıt Dışı Ekonomiden Şikayetçi
Ak Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak, Foça İlçe Teşkilatı ile birlikte Foça'da esnaf ve balıkçıları ziyaret ederek sıkıntı dilek ve temennilerini dinledi.Foça Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Günal Menemenli, kayıt dışı ekonomiden yakındı. Esnaf teşkilatının kayıt dışı ekonomiden yana muzdarip olduğunu dile getiren Menemenli, pazarcıların da denetim altına alınması gerektiğini savundu.
Menemenli,şunları söyledi: "İzmir'den maliyemiz geliyor esnafımızı denetliyor.Denetlemelerde hiçbir şey bulamazsa diyor ki "Artık bir tane iki tane fiş yazacağız." Devletimizin yüzü bu olmaması lazım. Buraya Pazar kuruluyor mağazalardan daha büyük ayakkabı, giyim,kuşam sergileri de bu pazarda yer alıyor.Burası sezonu çok kısa olan bir ilçe, burada ne Pazar kontrolü,nede esnaf kontrolü var. Ancak Maliyemiz İzmir'den minibüslerle gelip, esnafımızın yoğun olduğu hafta sonu günlerinde esnafımıza ceza yağdırıp gidiyor.Biz kontrole karşı değiliz. Ama herkesi kontrol etsinler.Kayıt dışında ilçemizde çok büyük bir sıkıntı var.Bizim iki ay gibi kısa bir sezonla 12 ay hizmet veren esnaflarımız var.Esnafımızın pazarcılar gibi kayıt dışı çalışmadığı için eşit rekabet etme şansı da yok oluyor.Bizim tuvaletçimiz bile yazar kasa kullanırken,pazara baktığınızda mağaza gibi sergi açan pazarcının irsaliyesini kontrol eden yok. Burada baktığınız zaman 15 senedir aynı mal müdüründen memur var. Buradan ev almış,kimi emlakçılık yapıyor kimi bilmem ne yapıyor.Memurlarımız burada iş yapamaz duruma gelmiş. 15,20 senelik memur oldukları için bu ilçeden kız vermiş,kız almış akraba olmuş ahbap çavuş ilişkisi kurulmuş ve iş yapamaz duruma gelmiş.Biz ilçemizde ki bu durumdan memnun değiliz."
Esnafın bu sorunlarını dinleyen Ak Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak, Kayıt dışıyla mücadelenin sadece Foça'ya mahsus olmadığını belirterek, bu sorunun Türkiye genelinde var olduğunu söyledi.Bu konuda mücadele verildiğini ifade eden Kabak, "Kültürümüzde bir Pazar kültürü var. İnsanların alışkanlıkları var. Ama bunların hiç biri fiş'siz faturasız ,vergisiz mal satmaya haklı göstermiyor. Bu mücadeleyi yapmamız lazım.Ayrıca hükümetin bir çok bakanlığı bir uygulama başlattı.Fakat mahkemelerin hepsi bu konuda iptal kararı verdi.Nedir o ? Memurluk yaptığım için bende aynı fikirdeyim bir memur görev yaptığı bir şehirde en fazla 5 yıl kalmalı ,çünkü bu süreden sonra ahbap çavuş ilişkisi olmaya başlıyor.Çalışan memur heyecanını,hırsını kaybediyor. O nedenle tayinlerin olması lazım, herkes gittiği yerde yeni bir heyecan getirsin.Tayinler oluyor sıf bu nedenle idari mahkemeye gidiliyor. Mahkeme iptal kararı veriyor.Memur geri geliyor. O zamanda o memurun hükümete,bakana karşı bir antipatisi oluşuyor" dedi.
MÜHÜR SİZDE
Söz konusu sorunların Anayasa değişikliği ile çözüleceğini vurgulayan Kabak, "Şimdi mühür sizde bu sorunları düzeltecek anayasa değişikliklerine geldik.Anayasa değişikliklerinin bir yerinde idari mahkemelerinin yerindelik denetimi yapamayacağı,bu tür taktir haklarına karışmayacağı,sadece hukuki denetim yapacağı için anayasa hükmü geldi.Şimdi idare mahkemeleri,bakana,belediye başkanına,valilere, genel müdürlere onların taktir haklarına karışıyor.Örneğin bir memuru var. Adam çalışmıyor. Bütün gün internette gazete okuyor,oyun oynuyor.Bunu görüyorsunuz. Performansına bakıyorsunuz zayıf bu nedenle tayin ediyorsunuz.Dava açılıyor. Sen bunu tayin edemezsin kararı veriliyor ve gerisin geri geliyor. Valiler bile geri dönmeye başladı. Valiler dava açıyor.Geri dönüyor.Hükümet bir Vali'yi değiştiremeyecekse o Vali'nin şehirde yaptığı işleri en iyi taktir edecek olan Bakan,Başbakan değil midir ? Anayasa değişikleri ile daha bir hukuk devleti olalım, daha demokrat bir devlet olalım gerçekten kararı millet versin diye bir dizi anayasa değişikliği yapıldı.Ve kararı da millet verecek" diye konuştu.
Foça Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Günal Menemenli,Ak Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak'a Foça Esnafının sorunlarını başlıklar halinde konu olan bir dosya verdi.