Bir Zamanların Aydınlatma Gereci Mum Artık Süs Eşyası Olarak Kullanılıyor

Bir dönemin aydınlatma gereci olarak kullandığı mum, artık evlerde birer süs eşyası olarak kullanılıyor. Çeşit çeşit şekillerde üretilen mumlar, ev dekorasyonlarının aranılan ürünü haline geldi.

20 yıldır Konya'nın Sille Subaşı Mahallesi'ne mum üretimi yapan Celalettin Bulut, çocukluktan bu yana bu işle uğraştığını belirterek, "Bu çalıştığım üretimhane, yaklaşık 30 yıldır mum üretiyor. Türkiye'de bu işi yapan az sayıda imalathaneden birisiyiz. Burada 5-6 kişi çalışıyoruz ancak işlerimiz eskisi gibi değil. Bir zamanlar insanların aydınlanma aracı olarak kullandığı mum, artık evlerde birer süs eşyası haline geldi. Bizde uzun zamandır buna uygun olarak güzel görünümlü ve renkli mumlar üretiyoruz"
dedi.
Her çeşit şekilde mum üretebildiklerini ifade eden Bulut, "Örneğin yapmayı düşündüğümüz bir şeklin önce kalıbını hazırlıyoruz. Sonra içine renklendirilmiş parafini dökerek kalıbını çıkartıyoruz. İnsanlar artık eski beyaz mumlar yerine bu tür mumları tercih ediyor. Ev dekore ederken bu tür mumlar en çok ilgi gören şeyler haline geldi. Biz de beyaz mumdan çok bu tür mumları üretmeye gayret ediyoruz. Ama bu tür mumlar kullanılıp tüketilmediği için bize pekte kar sağlamıyor. Bu meslek bu gidişle unutulup
gidecek" şeklinde konuştu.

MUMUN TARİHÇESİ
Yapılan arkeolojik kazılar ve araştırmalar sonucu mumun tarihinin antik çağa kadar uzandığı tahmin ediliyor. Mısır ve bölgesinde yapılan kazı çalışmalarında 5 bin yıllık şamdanlar bulunurken, tarihçiler mumun tarihinin daha da önceye dayandığını düşünüyor. Orta Çağ'da don yağıyla üretilen mumda kullanılan malzemeler zamanla değişiklik gösterse de mumun kullanım alanı binlerce yıl aynı kaldı. Fransa'nın Paris şehrinde 1292 yılına ait vergi kayıtlarında kentte 71 mum üreticisinin bulunduğu yazılırken,
zamanla bu sayının daha da arttığı belirlendi. 1800'lü yıllarda ise mum üretimi için İspermeçet Balinalarının kafatası boşluğunda bulunan yağlar kullanıldı. Son yüzyılda ise bugün hala kullanılan parafin maddesi kullanılmaya başlandı.