İstanbul 'Tehlike Altında' Değil Paris

Merkezi Paris'te bulunan BM'nin Bilim Kültür ve Eğitimi Örgütü'nün (UNESCO), İstanbul'u 'Tehlike altındaki Dünya Mirası Listesine' almasının gündeme olmadığı bildirildi.

  Merkezi Paris ' te bulunan BM ' nin Bilim Kültür ve Eğitimi Örgütü ' nün ( UNESCO ) , İstanbul ' u ' Tehlike altındaki Dünya Mirası Listesine ' almasının gündeme olmadığı bildirildi .
Bilgi veren diplomatik kaynaklar , 25 Ağustos ' ta Brezilya ' da başlayacak olan Dünya Mirası Komitesi toplantısında , İstanbul ; un Tehlike Altında Miras Listesine alınmasına dair bazı talepler olsa da son temaslar ve olumlu gelişmeler nedeniyle bunun çok muhtemel görülmediğini açıkladı .
UNESCO ile Türk Hükümeti ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ( İBB ) arasında yapıcı bir diyaloğun sürdüğünü belirten diplomatik kaynaklar , İstanbul ' un listeye alınması konusunda bir sorun yaşanmayacağını bildirdi .
UNESCO Dünya Mirası Merkezi ve Dünya Mirası Komitesi belgelerinde ve yapılan temaslarda Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İBB ; nin İstanbul ' un zor koşullarına rağmen Kültür mirasının korunması alanında göstermekte olduğu gayretler olumlu biçimde değerlendiriliyor .
Özellikle İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti fonlarının yarısından fazlasının eski eser restorasyonu ve korunmasına tahsis edilmiş olmasından övgüyle bahsediliyor .
UNESCO ' nun bununla birlikte , İstanbul ' da tarihi yarımada için bir tarihi alan yönetim planının yapılması , Ahşap evler ve surların korunma durumları , kentsel dönüşüm projelerinin kültür mirasına etkisi , Haliç Metro Geçiş Köprüsü Projesinin durumu konusunda İBB ile teknik istişare ve temasları sürüyor .
Bu konulardan en acil olanı Haliç Metro Geçiş köprüsü olarak gösteriliyor . Bu köprünün yapılmasına UNESCO uzmanları ilke olarak itiraz etmedikleri gibi , tarihi yarımadanın trafiğini azaltacak olması nedeniyle kültür mirasının korunması bakımından faydalı bile olabileceğini ifade ediyor .
UNESCO , 1972 tarihli ' Dünya Doğal ve Kültürel Mirasının Korunması Sözleşmesi ' çerçevesinde , dünyadaki en seçkin tarihi ve doğal varlıkların bir envanteri yapmıştı .
' Dünya Mirası Listesi ' adını taşıyan bu listeye girmeyi başaran 800 ' ü aşkın yer , dünya çapında statü , prestij , turistik çekicilik , kaynak ve teknik yardım imkanı elde ediyor .
Ülkeler ise bunun karşılığında söz konusu yerleri sözleşme hükümlerine göre koruma yükümlülüğünü üstleniyor .
Türkiye ' nin başvuru ve girişimleri sonucunda bu listeye 1982 yılından bu yana dokuz alan girdi .
Listedeki yerden biri de İstanbul ' un Tarihi Yarımadası . UNESCO bu çerçevede İstanbul için geçmişte kampanyalar açtı , madalya bastı . Süleymaniye , UNESCO tarafından ' İnsan dehasının emsalsiz bir şaheseri ve en üst rütbedeki Osmanlı yapısı ' olarak niteleniyor .
10 . 07 . 2010 15 : 57 : 27