Maliye Bakanı Şimşek: Demokratik normlar, ülkenin ekonomik olarak kalkınmasıyla yakından ilgilidir

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir ülkenin hukuk, demokrasi ve bireysel özgürlükler alanında hayata geçireceği reformların o ülkenin ekonomik kalkınması

  Maliye Bakanı Mehmet Şimşek , bir ülkenin hukuk , demokrasi ve bireysel özgürlükler alanında hayata geçireceği reformların o ülkenin ekonomik kalkınmasıyla da yakından ilgili olduğunu söyledi .

Londra ' da bulunan Maliye Şimşek , Chatham House düşünce kuruluşunda " Gelişmekte olan ülkelerde yatırım " konulu bir konuşma yaptı . Konuşmasını sunum halinde gerçekleştiren Şimşek , Türkiye ve dünyadaki son ekonomik gelişmeleri rakamlar eşliğinde aktardı .

Mevcut durumda kişi başına düşen milli gelirde Avrupa ve ABD ' nin başı çektiğini anlatan Bakan Şimşek , 2050 yılı tahmini rakamlarına bakıldığında Çin ' in ilk sırada yer aldığını , şu anda dünyanın en büyük 17 . ekonomisi olan Türkiye ' nin ise ilk 10 ' a gireceğini söyledi . Bakan Şimşek , doğrudan yabancı yatırım verilerinde de yeni gelişen ülkelerin gelişmiş ülkelere göre çok daha önde olduğunu söyledi .

Kişi başına düşen milli gelirde de gelişen ülkelerin iyi bir potansiyel yakaladıklarını sözlerine ekleyen Şimşek , buna karşılık gelişmiş ülkelerde büyümenin ya aynı kalacağı ya da çok düşük seviyede kalacağını ifade etti .

Türkiye ' nin özel konumuyla gelişen ülkeler içinde çok önemli bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Bakan Şimşek , özellikle Türkiye ' nin genç nüfusuna dikkat çekti . Genç nüfusa sahip Türkiye ' nin önemli bir avantaja sahip olduğunu belirten Şimşek , " Türkiye ' de sadece ilköğretim çağında olan 12 milyon öğrenci var . Türkiye aynı zamanda Avrupa Birliği üyeliğine aday olan bir ülke . " dedi .

Bakan Şimşek ayrıca , bir ülkenin hukuk , demokrasi ve bireysel özgürlükler alanında hayata geçireceği reformların o ülkenin ekonomik kalkınmasıyla da yakından ilgili olduğunu söyledi . İnsana ve eğitime yatırımın çok önemli olduğunu da dikkat çeken Şimşek , bunun uzun dönemde o ülkenin kalkınmasında önemli bir altyapı görevi üsteleneceğinin altını çizdi . " Eğer son 20 yılda gelişmekte olan ülkelerde yatırım yapsaydınız şu an bir servet sahibi olabilirdiniz . " diyen Şimşek , 2002 ve 2007 yılları arasında Türkiye ' nin ortalama yüzde 7 ile büyüdüğünü , ihracatında da sanayi ürünlerinin büyük bir pay sahibi olduğunu vurguladı .