Eski CHP MYK üyesi Yerlikaya: OHAL çözüm değil, demokratik açılıma hız verilmeli (Özel)

Terörle mücadelede olağanüstü hal (OHAL) taleplerine bir tepki de eski CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi ve Tunceli Milletvekili Sinan Yerlikaya'd

  Terörle mücadelede olağanüstü hal ( OHAL ) taleplerine bir tepki de eski CHP Merkez Yürütme Kurulu ( MYK ) üyesi ve Tunceli Milletvekili Sinan Yerlikaya ' dan geldi .

OHAL ' in çözüm yerine yıkım getireceğine dikkat çeken Yerlikaya , " OHAL bugüne kadar hiçbir şekilde soruna çözüm getirmediği gibi bundan sonra da getiremez . Getireceği baskıdır , şiddettir , kandır , gözyaşıdır . Vatandaşı daha çok devletten uzaklaştırmadır . " dedi . Yerlikakaya , Kürt sorununun çözümü ve terörün bitmesi için demokratik açılıma hız verilmesini istedi .

OHAL ' in bölge insanı üzerinde meydana getirdiği travmalar da dahil Kürt sorunu ve PKK terörüne ilişin çok sayıda raporun altında imzası bulunan Yerlikaya , son dönemlerde artan terör olayları üzerine yaşanan OHAL tartışmalarına yönelik değerlendirmelerde bulundu . CİHAN ' a konuşan Yerlikaya , OHAL ' in çözüm olmadığını vurguladı . Bu sistemin geçmişte denendiğini ve hiçbir sonuç alınamadığını hatırlatan Yerlikaya , şunları dile getirdi : " 25 yıl OHAL yaşadık . Biz bunlardan bir netice alamadık . Gittikçe daha kötü olaylar oldu . Faili meçhuller yaşandı . Bu bir çözüm değil . Türkiye ' nin var olan sorunları akıl ve mantıkla çözülecek sorunlardır . OHAL bugüne kadarki sorunları çözülmüş değil , bundan sonra da çözecek gibi değil . Aklın yolu birdik . Karşılıklı diyalogla çözülmesi gerekir . Baskı ve şiddetle çözemediğimiz çok açık . Sorunları derinleştirir . Bugüne kadar hiçbir şekilde çözmediği gibi bundan sonra da çözüm getiremez . Getireceği baskıdır , şiddettir , kandır , gözyaşıdır . Vatandaşı daha çok devletten uzaklaştırmadır . Geçmişte canlı örneklerini yaşadık . Faili meçhuller , köy yakmaları bunun sonucu değil mi? Bu sorunu demokratik düzen içinde bölgemizin sorunlarını çözmektir . Kürt sorunu da bu meseleler gibi bizim meselemizdir . Bunları çözmek de siyasi partilere , medyaya ve demokratik kitle örgütlerine düşüyor . Yani Türkiye Cumhuriyeti ' nin her ferdi akıl marifetini ön plana alırsa bu olaylar çözülür . "

" VATANDAŞ , OHAL ' İN İSİMİNİ BİLE DUYMAK İSTEMİYOR "

Eski CHP MYK üyesi Sinan Yerlikaya , devletin vatandaşa güven vermesinin önemine işaret etti . " Devletin vatandaşa güven vermesi gerekiyor . Bu sorunu sizinle birlikte çözeyim şeklinde güven telkin etmesi gerekir . " diyen Yerlikaya , " Vatandaş da anlamalı ki bu işi devletle birlikte çözülür . Bu karşılıklı anlayış içinde bu olayın çözülmemesi için bir neden yok . Aksi halde OHAL ' e başvurmak , daha baskıcı uygulamalara götürür ki bu da olayı katmerleştirir , girdap haline getirir . Çözümsüzlüğe iter . Devlete güven meselesi önemlidir . Biz bunları gördük , yaşadık uzun yıllar . OHAL olunca daha çok yasal olmayan yetkilerle vatandaş taciz edilecek , ezilecek . Bu olayları çözümsüz hale getirecek . Bölge insanı OHAL ' e karşı tepkili . Çocuklarımız hep bu ortamda büyüdüler . Hala o korku ve güvensizlik var . O nedenle bunun ismini bile duymak istemiyor insanlar . "

" OHAL ' DEN NEMALANANLAR VAR "

Yerlikaya , OHAL taleplerine tepki gösterdi . Bu durumun Türkiye ' yi başka bir ülke ile savaşan devlet gibi göstereceğine dikkat çeken Yerlikaya , bazı siyasi partilerin ve odakların da bunu istediği uyarısında bulundu .

Yerlikaya , olağanüstü hali , kimi siyasi partilerin yanı sıra PKK ve bazı iç dış güç odaklarının istediğini ileri sürdü . Yerlikaya , " Bundan nemalanan bazıları var . Kimisini oraya örgütün kucağına atmak bir nemalanmadır . Birileri bu sayede taraftar topluyor . Şu anda OHAL ' i düşünmek bile yanlış . Buna hiç gerek yok . Türkiye bir başka devlet ile savaş halinde değil ki? Türkiye ' de bir terör var . Ama sorunların çözülmemesinden kaynaklanıyor bunlar . Bunu çözmemiz lazım . Burada hangi vatandaşa sorsanız OHAL ' e karşı . Bunun sıkıntılarını yaşadılar , halen yaşıyorlar . Örneğin , yakılan boşaltılan köyler için henüz bir çözüm getirilmedi . Etkileri hala devam ediyor . " ifadelerini kullandı .

" DEMOKRATİK AÇILIMDAN GERİ ADIM ATILMAMALI "

Yerlikaya , sorunların demokratik çerçevede ele alınması gerektiğini ifade etti . " Terörün demokratik bir düzen ve hukuk çerçevesinde çözülmemesi için hiçbir neden görmüyorum . " diyen CHP ' li Yerlikaya , " Hükümet dahil yeter ki herkes özverili ve eteklerindeki taşları ortaya doksun . " dedi .

Yerlikaya , PKK ' nın da şartsız olarak silah bırakması gerektiğini ifede etti . Yerlikaya , " Bunun yanında PKK ' nın da silahları koşulsuz olarak bırakması gerekir . Eğer PKK bu olayın çözülmesine yardımcı olmak istiyorsa şartsız olarak silahlarını bırakmalı . " diye konuştu .

Yerlikaya , bu süreçte sorunların çözümü noktasında demokratik açılımın daha da önem kazandığının altını çizdi . Açılıma ilişkin bölge halkında büyük bir beklentinin olduğunu kaydeden Yernlikaya , " Bu demokratikleşme hamlelerine devam etmesi gerekir . Türkiye ' de şiddetle demokratikleşmeye ihtiyaç var . Bugüne kadar ortaya konanların içinin daha da doldurularak devam etmesi gerekir . Beklenti çok yüksek . Artık samimi olmamız gerekir . Yani işi siyasete bulaştırmamak lazım . BDP , AK Parti , CHP ve MHP ' nin bundan nemalanmadan siyaset üstü ele almaları gerekir . " değerlendirmesini yaptı .

Yerlikaya , terör olaylarındaki artışı demokratik açılıma bağlamanın da doğru olmadığını söyledi . Terörün 30 yıldır Türkiye ' nin en can yakan sorunu olduğunu hatırlatan Yerlikaya , şunları söyledi : " Terör yeni olmadı . Bu 30 yıldır memleketin başına bela olan bir sorun . Bunu açılıma bağlamamak lazım . Hatta demokratik açılım karşılık vermeyince olaylar çoğaldı . "