Bakan Çağlayan: '6 Aylık İhracat 2010 Hedefinin Yakalanacağını Gösterdi'

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 6 aylık ihracatın 2010 hedefinin yakalanacağını gösterdiğini belirterek, "İhracatın büyümenin anahtarı olması gerektiğini artık herkes anlamalı" dedi.

  Devlet Bakanı Zafer Çağlayan , Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 . 2 oranında artarak 9 milyar 173 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatın , 5 aylık kesinleşen TÜİK rakamları ve Haziran ayı kayıt rakamlarına göre 2010 ' un 6 ayında yüzde 14 . 7 ' lik yükselmeyle 54 milyar 720 milyon dolara ulaştığını söyledi .
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan , Türkiye İhracatçılar Meclisi ' nin ( TİM ) açıkladığı Haziran ayı ihracat kayıt rakamlarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu :
" Haziran ayında da ihracatımız istikrarlı artışını devam ettirmiştir . Haziran 2010 ihracatımız 2009 Haziran ayına göre yüzde 13 . 2 oranında artarak , 9 milyar 173 milyon dolara ulaşmış bulunmaktadır .
TÜİK ' in açıkladığı kesinleşmiş 5 aylık ihracatımız 45 milyar 546 milyon dolardır . Haziran 2010 ihracatçı birlik kayıt rakamı olan 9 milyar 173 milyon dolarlık ihracatımızı da eklediğimizde 6 aylık ihracatımız 54 milyar 720 milyon dolar olmuştur . Bu da geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 14 . 7 ' lik artışa işaret etmektedir .
İlk 6 ayda ulaşılan 54 milyar 720 milyon dolarlık ihracat rakamları , 2010 yılı için Orta Vadeli Program ' da öngördüğümüz 107 . 5 milyar dolar ihracat rakamına rahatlıkla ulaşacağımızı göstermektedir .
Bu gelişmenin önemi , Avrupa ' nın krizle kavrulduğu , dünyada Pazar daralmasının yaşandığı ve rekabetin zorlaştığı bir ortamda gerçekleştirilmesidir .
Örneklemek gerekirse , İhracatımızın zirvede olduğu 2008 yılına kıyasla Irak ' a ihracatımız ilk 6 ayda yüzde 68 . 4 artış göstererek 1 milyar 84 milyon dolar artışla 2 milyar 670 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır . Diğer yandan Ortadoğu ülkelerine ihracatımız 2009 yılının ilk 6 ayında 7 milyar 814 milyon dolar seviyesinden yüzde 20 . 8 artışla ( 1 milyar 625 milyon dolar artışla ) bu yıl 9 milyar 439 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır .
Çevre komşularımıza ihracatımızda , geçen yıla kıyasla ilk 6 aylık dönemde 781 milyon dolar artış kaydedilmiş ve yüzde 11 . 9 ' luk artışla 7 milyar 336 milyon dolarlık rakama ulaşılmıştır . Kriz yaşayan Yunanistan ve Gürcistan dışındaki bütün komşularına ihracatını artıran Türkiye ; komşu ve çevre ülkelerin üretim üssü , başlıca tedarikçisi ülke konumunda olduğunu ve bundan sonraki dönemde gelişerek bu doğrultuda devam edeceğini ortaya koymuştur .
Haziran ayında ise geçen yıla kıyasla 147 ülkeye ( gümrük bölgesine ) yapılan ihracatta artış kaydedilmiştir . "
Haziran ayında geçen yıla göre en yüksek ihracat artışlarının ; İran , Rusya , Çin , Libya , Almanya , İngiltere ve İspanya ' da görüldüğünü kaydeden Çağlayan şöyle devam etti :
" Bu yedi ülkedeki ihracat artışımız 584 . 7 milyon dolardır . Bu değer toplamı da Haziran ayında geçen yıla göre görülen artışın yaklaşık yüzde 55 ' ni oluşturmaktadır . Ortaya çıkan bu tablo , son dönemde bu ülkelere yapılan ziyaretlerin ve sıkı diyalogların dış ticaretimize açık bir şekilde yansımasıdır .
Ancak dün açıklanan büyüme ve bugün açıklanan ihracat kayıt rakamları , bizim uzun zamandır söylediğimiz bir gerçeği çok net bir şekilde ortaya koymuştur .
Konuya iki açıdan bakmamız gerekmektedir . Her türlü zorluğa ve sıkıntıya rağmen , ihracatımız artıyor . Ancak , ithalatımız daha hızlı artıyor .
AB Euro ' nun değerini düşürürken , Çin Yuan ' ın değerini artırmamak için direnirken değerli TL , ihracattan çok ithalata katkı sağlıyor . Bunun etkisini büyümede de gördük . Artık herkes anlamalı , büyümenin anahtarı ihracattır .
Biz uzun zamandır diyoruz ki ; değerli TL ihracatın artışından çok , ithalatı artırarak ülkemizde çarkların dönmesine , istihdamın artmasına engel oluyor . Bu da sonuçta , dünyanın yaşadığı en büyük krizden bütün dünyanın kabul ettiği gibi en az zararla çıkan ülkemizin , ekonomik büyümesinin istendiği gibi olmasını engelliyor . Büyümeye negatif etkiyi yapan ihracat artışının yetersizliği değil , ithalattır . Herkesin de analiz yaparken , verileri doğru okuması gerekir . Teşhisi doğru yapalım ki , tedaviyi de doğru
uygulayalım . Biz yeni ihracat stratejisini hazırlarken , girdi tedarik stratejisini uygulamaya koyarken , hep buna dikkat çekmeye çalıştık .
Öte yandan vurgulanması gereken noktalardan birisi de Euro ' nun dolar karşısında değer kaybetmesidir . Özellikle Mayıs ayı ile Euro ' nun dolar karşısında değer kaybının ivme kazanmasının ihracatımız üzerindeki etkisi Haziran ayında da devam etmiştir . İhracatımız değer olarak düşerken , ithalatımız artmıştır .
Ocak 2010 ayında ihracatımızın yaklaşık yüzde 53 ' ü Euro ile gerçekleşirken , bu oran Haziran ayında yüzde 48 , 6 seviyesine gerilemiştir . Birlik verilerine göre , Ocak ayında yapılan ihracat işlemlerindeki ortalama Euro/dolar paritesi 1 , 43 iken Haziran ayında dolar/Euro paritesi 1 . 22 ' seviyesindedir .
Haziran ayında Euro bazında yapılan ihracatı Ocak paritesi ile yeniden değerlediğimizde yaklaşık 769 milyon dolar düzeyinde bir ihracat gelir kaybımızın olduğu görülmektedir . "