Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi: Eşcinsel evlilik evrensel hak değil

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, eşcinsel evliliğin evrensel hak olmadığı yönünde karar verdi. 2002 yılında Viyana'da evlenmelerine izin verilmeyen Avu

  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi , eşcinsel evliliğin evrensel hak olmadığı yönünde karar verdi . 2002 yılında Viyana ' da evlenmelerine izin verilmeyen Avusturyalı iki erkek eşcinselin konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ' ne taşıması üzerine toplanan yedi hakim , bu konudaki kararın Avrupa ülkelerinin kendi iç yasaları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi .

Avrupa genelinde bu konuda bir görüş birliğinin sağlanamadığını kaydeden mahkeme , " evlilik konusunda her ülkenin farklı , kendisine has , köklü sosyal ve kültürel çağrışımlarının olduğunu " belirterek topu yerel yasalara attı .

27 Avrupa Birliği ülkeleri arasında 6 ( Belçika , Hollanda , İsveç , Portekiz , Norveç ve İspanya ) ülkenin yasaları , eşcinsel evliliğine izin verirken , Aralarında Avusturya ' nın da bulunduğu 10 ülke de evlilikle aynı hakları taşıyan ' eşcinsel birlikteliğe ' müsaade ediyor . Geri kalan ülkelerde eşcinsel evlilik anayasaca yasaklanıyor . Avusturya ' da eşcinsel çiftler evlat da edinemiyor .