Bm Güvenlik Konseyinin İran Toplantısı Sona Erdi Birleşmiş Milletler

-BM GÜVENLİK KONSEYİNİN İRAN TOPLANTISI SONA ERDİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (A.A) - 09.06.2010 - BM GÜVENLİK KONSEYİ'NİN BM'YE ÜYE DİĞER ÜLKELERİN DE KATIL

 

-BM GÜVENLİK KONSEYİNİN İRAN TOPLANTISI SONA ERDİ

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ( A . A ) - 09 . 06 . 2010 - BM Güvenlik Konseyi ' nin BM ' ye üye diğer ülkelerin de katılımıyla İran ' ın nükleer meselesini ele aldığı " özel toplantı " sona erdi .

Türkiye ve Brezilya ' nın talebiyle , sadece Güvenlik Konseyi üyelerinin değil , BM ' ye üye diğer devletlerin de katılıp dinleyebildikleri toplantının ardından ABD ' nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice gazetecilere açıklama yaptı .

Konsey ' in BM daimi temsilcilerinin , İran ' ın uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden nükleer programı hakkında bir kez daha görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Rice , ülkelerin tutumlarında bir değişiklik olmadığını söyledi . Konsey ' in bugün İran ' a yaptırım getiren kararını görüşeceğini söyleyen Rice şöyle konuştu :

" Bu , İran ' a son derece güçlü , anlamlı ve önemli yaptırımlar getirecek bir karar olacak . Bizim hala amacımız İran ' ı nükleer programını durdurmaya ve yapıcı şekilde müzakere etmeye ikna etmek . Bu kapsamda hem baskı uygulamaya hem de diplomatik kanala önem veriyoruz . Bu kapsamda kararın hem güçlü bir çoğunlukla kabul edilmesini , hem de tam ve etkili bir şekilde uygulanmasını istiyoruz . "

Rice bir soru üzerine , yeni kararın İran üzerinde son derece etkili olacağını belirterek " Bu yüzden İran bu kararın kabul edilmesini engellemeye çok çalıştı " diye konuştu .

Rice sorular üzerine , karar tasarısında yer alan yaptırımlar arasında , İranlılar ' ın yurtdışında uranyum tesisleri ve faaliyetlerine yönelik yatırımlarıyla ilgili olarak bağlayıcı yaptırımların ve silah ambargosunun bulunduğunu , çok önemli yeni mali önlemler getirildiğini de belirtti .

Batılı diplomatlardan edinilen bilgiye göre , karar tasarısında , İran ' ın nükleer programıyla ilgisi olan , aralarında bir de bankanın bulunduğu 40 şirketin ve bir kişinin yaptırımlar listesinde yer alacağı belirtiliyor . BM kulislerinde bu kişinin İsfahan ' da bir nükleer merkezin başında bulunan Cevad Rahiki olduğu konuşuluyor . Yaptırımlar listesinde yer alan kişi ve kuruluşların uluslararası alanda mal varlıkları donduruluyor ve ayrıca seyahat yasağı getiriliyor .

Bu arada diplomatik kaynaklar Konsey ' in bugün BM ' nin diğer üyelerinin de katılabildiği toplantılarının son derece önemli olduğunu , bu şekilde tüm BM üyelerinin şeffaflık ilkesi temelinde tarafların görüşlerini öğrenme şansına ulaştıklarını belirttiler .

Konsey ' in İran ' a karşı yeni yaptırım tasarısını bugün TSİ 22 . 00 ' de başlayacak toplantıda oylamaya koyması bekleniyor .

Konsey ' in daimi üyeleri olan ABD , İngiltere , Fransa , Çin , Rusya ile Almanya ( 5 1 ülkeleri ) arasında 5 aydır müzakere edilen ve İran ' ın nükleer programına yönelik yeni ve daha sıkı yaptırımlar getiren tasarıya Türkiye , Brezilya ve Lübnan ' ın soğuk baktığı biliniyor .

Karar tasarısının 15 üyeli Konsey ' den geçmesi için 5 daimi üye tarafından veto edilmemesi ve en az 9 üyenin " evet " oyunu alması gerekiyor .

09 . 06 . 2010 07 : 39 : 52