Özbekistan Şanghay zirvesine hazırlanıyor

Şanghay İşbirliği Örgütü(ŞİÖ)'nün Özbekistan'da yapılacak Devlet Başkanları 10. Zirvesi'ne sayılı günler kalırken ,başkent Taşkent'te son hazırlıklar

  Şanghay İşbirliği Örgütü ( ŞİÖ ) ' nün Özbekistan ' da yapılacak Devlet Başkanları 10 . Zirvesi ' ne sayılı günler kalırken , başkent Taşkent ' te son hazırlıklar yapılıyor .

Özbekistan , zirvede alının akıyla çıkmak için adeta tüm imkânlarını seferber etti . Konuk devlet başkanları heyetlerinin kalacağı mekânlar ve geçeceği güzergâhlardaki bakım ve çevre düzenleme çalışmaları tamamlandı .

Çin dışındaki devlet başkanları 10 Haziran ' da Taşkent ' e gelmeye başlayacak . Çin lideri Hu Jintao ise resmi ziyaret nedeniyle bir gün erken gelecek .

Bu arada kent genelinde ve özelikle de liderlerin geçeceği güzergâh ve zirvenin yapılacağı otel etrafına katılımcı ülke bayraklarının yer aldığı çok sayıda billboard yerleştirildi . Cadde kenarlarına ise üzerine ' ŞİÖ sembolü ' ve ' Taşkent 2010 ' yazılı afişler asıldı . Heyetlerin kalacağı otellerin önünde ise Rusça , Özbekçe ve Çince yazılan afişler asıldı .

Bu arada zirve sırasında Taşkent polisi hem zirvenin yapılacağı otel ve hem de konuk heyetlerinin kalacağı otel çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alacak .

Bu yıl 10 ' su yapılacak zirveye Kırgızistan ' ın , dışişleri bakanı düzeyinde katılması beklenirken diğer ülkeler ise devlet başkanları düzeyinde temsil edilecek . 10 Haziran ' da başlayacak olan zirve , 11 Haziran ' da sona erecek . Zirveye ev sahibi ülke Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ' la birlikte . Çin Devlet Başkanı Hu Jintao , Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev , Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev katılacak . Halk devrimi sonrasında geçici hükümetin görevde olduğu Kırgızistan ' dan ise son anda bir değişiklik olmaması durumunda Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev zirveye iştirak edecek .