Manisa'daki Türkçe olimpiyatlarında konuşan Arınç: Türk okulu açılmaya ülke kalmayacak

Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 8.'si düzenlenen "Türkçe Olimpiyatları"nın coşkusu İstanbul'dan sonra Manisa'da da

Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 8.'si düzenlenen "Türkçe Olimpiyatları"nın coşkusu İstanbul'dan sonra Manisa'da da yaşandı. Türkiye'ye gelen 120 ülkeden 750 öğrencinin zorlu bir yarışma sonrası Manisa'ya gelen 60 öğrenci tarihi bir gün yaşanmasına neden oldu. Program başlamadan 15 bin kişilik stadı dolduran ve çimlerin üzerine atılan sandalyelere sığmayan binlerce Manisalı kapılardan içeri giremeyince dışarıda kurulan büyük ekranda programı takip etti. Hasta olmasına rağmen programa katılan Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, bu kadar kalabalığı kendisinin de beklemediğini belirterek, 50 bin kişinin stadyumun içinde ve dışında programı takip ettiğini söyledi. Arınç bugün 120 ülkenin katıldığı bu programa önümüzdeki yıl dünyadaki bütün ülkelerin katılmasını beklediğini söyledi.

"Bu akşam Manisa müstesna bir gece yaşıyor. Hakikaten Türkiye'nin en güzel stadlarından biri olan Manisa 19 Mayıs stadında pek çok maçlar oynandı ama ilk defa böyle bir geceye ev sahipliği yapıyor. İçeride binlerce insanımız var, dışarıda bundan daha fazlası var. Bu akşam inanıyorum ki büyük bir heyecanla, çoşkuyla gelen 50 bine yakın değerli Manisalı var. Allah hepinizden razı olsun." diye konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, sekizincisi düzenlenen olimpiyatlara birincisinden beri fırsat buldukça katıldığını hatırlattı. Arın konuşmasını şöyle sürdürdü; "Bu sene Manisa da ev sahipliği yapıyor. Çok güzel bir kalabalık var, çok güzel bir sahne düzeni var. Işıklarıyla, renkleriyle bir görsel şölen yaşanıyor."

Programı sadece 50 bin kişi değil, TRT AVAS kanalının naklen yayınlaması sayesinde Orta Asya'da 350 milyon, Kuzey Doğu Avrupa'da 100 milyon, Ortadoğu'da da 200 milyona yakın insanın bu akşam Manisa'da yapılan bu finali canlı olarak izlediğini anlatan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu toplantıların, bu finallerin bir anlamı var. Nedir o? Bu sene 8.si. Kaç ülkeden katılıyor, 120 ülkeden. Dünyada BM'ye kayıtlı 210 ülke olduğu biliniyor. Dünyadaki devletlerin yarısından fazlasında Türk okulları var ve o güzel Türk okullarının güzel çocukları Manisa'da sizlerle birlikte. Bu okulları sizler yaptınız, Aanadolu'nun tertemiz insanları kendilerine verilen hedef doğrultusunda Türkçenin öğrenilmesi, iyi bir eğitim vermek, o ülkelerin insanlarını kazanmak, o ülkelerle Türkiye arasında bir dostluk köprüsü kurmak için çok önceden yola çıktılar. Bu yola çıkanların yolu Moğolistan'a, bir kısmının Teksas'a. St Petersburg'a, Madagasgar adasına düştü. Buralara gidenler, İstiklal Marşı söylediler, o ülkelerdeki insanların gönlünü kazandılar. Burada bizden daha iyi Türkçe konuşabilen, folklorüne aşina olmuş pırıl pırıl çocukları görüyorsunuz. Bu emeklerin altında bu okulların yapımında, bu okulların hizmetlerinin devam etmesinde Manisamızın da, Akhisarımızın da, Turgutlumuzun da, Salihlimizin de, Selendimizin de, o temiz insanların günlük kazançlarından ayırıp Allah rızası için bu hizmete verdiği milyonlarca emek var ve gayret var. O yüzden eserlerinizi burada büyük bir gururla izleyiniz. Sizden bunlar, rekleri farklı da olsa, etnik kökenleri, dinleri de farklı olsa, Türkçeyi tanıyan ve bilen Türkiye'ye aşık bu güzel gençler bugün misafirimiz olarak Türkiye'de bulunuyor. Bu sene 120 ülke. Emin olun ilk başladığında 17 ülkeydi. Önümüzdeki yıl göreceksiniz bunu da aşacağız, ve bütün dünyada açılmadık Türk okulu bulunmayan bir devlet ve ülke kalmayacak. Bunu yapmakla bu hizmetleri başarmakla çok önemli işler yapıyoruz. İnanın devletimiz bu kadarına muktedir değildi. Dünyanın bütçesini ayırsak, bu işleri devlet adına yapacağımızı söylesek muvaffak olamazdık. Çünkü bir ülke başka bir ülkenin okul açmasına fazla gönüllü olmaz, arkasında bir şey arar, ne yapmak istiyorlar diye düşünür. Kendi devletinin yeterli olduğuna inanır. Ama gönüllü insanların, sivil insiyatifin nitelikli eğitim konusunda kendisini hizmete adamış insanların bu samimiyetleri bütün ülkelerde geçerli oldu. O ülkelerin cumhurbaşkanları, başbakanları, bugün kiminle konuşursanız konuşun size önce Türk okullarının güzelliğinden, başarısından bahsediyor."

Geçtiğimiz günlerde Güney Afrika Devlet Başkan Yardımsının ülkemize geldiğini, Türk okullarından memnuniyetini dile getirdiğini ve çocuklarının da orada okuduğunu söylediğini, ilk defa diplomatik ilişki kurduğumuz Uganda Devlet Başkanı'nın da aynı şekilde okullardan çok memnun olduklarını dile getirdiğini anlatan Bülent Arınç, "Bugün bununla iftihar edebiliriz, ama bu hizmetlerin başarılmasında elbette yol gösteren büyüklerimizin himmetine ihtiyaç oldu, onlar bize hedef gösterdiler. Onlar bizi ikna ettiler, imkanlarıyla bütün kardeşlerimizin aynı müşterek hedefe yönelmesi için bizim önümüzü açtılar ve yol gösterdiler." dedi.

Bu öncülerin önden giden atlıların bir kısmının gittikleri ülkelerde vefat ettiklerini, şehit olduklarını dile getiren Arınç, kendisini ziyarete gelen 15 kişilik heyette ki bir çocuğa hangi ülkeden geldiğini sorduğunda, 'Hacı Atanın memleketinden' geldiğini söylediğini aktardığında çok duygulandığını belirterek şunları söyledi; "Hacı Ata dediği, büyüklerimizden birisi, Aydın'dan Hacı Kemal abi. Tacikistan'da okul açmaya gitmişti, çok değerli bir insandı. Tacikistan'da okul açtı, gençleri yetiştirdi ama vefat etti. Ben Tacikistan'dan geldim demiyor, (Hacı Atanın memleketinden geldim) diyor. Ve kendi ülkesi o mübarek insanla örtüşüyor."

Arınç, programa katılımın yükset olmasından dolayı memnuniyetini dile getirirken de, çok maç izlediğini, ancak en çok taraftarı olan takımların maçlarında bile üç dört tribünün boş kaldığını, bu kadarını kendisinin bile beklemediğini söyledi. "Bizi mahçup ettiniz, bizi sevindirdiniz" diyen Arınç, konuşmasını şöyle tamamladı: "Üstelik bir benzeri de aynı saatlerde İzmir'de yapılıyor. Manisa'da 50 bin kişi, İzmir'de de bundan aşağı değildir. Bu kadar güzel insanların bu olimpiyatlara ilgi duyması bu işin temelindeki aşkın, sevginin, samimiyetin dostluğun, kardeşliğin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Ne mutlu size arkadaşlar bu hizmete el koyuyorsunuz, omuz veriyorsunuz, destek oluyorsunuz ve eserlerinizle övünüyorsunuz. Eğitim hizmeti partiler üstü bir hizmettir. Hepside bu hizmetin büyüklüğüne güzelliğine inanıyor. Basit bir şey olsa sırtımızı dönerdik. Bu konuda hepimiz omuz omzayız. Bütün dünyadaki bu eğitim hizmetlerinin ve bunların Türkiye'deki örneklerinin ne kadar güzel olduğunu bildiğimiz için hepimiz el ele veriyoruz ve bu hizmetlere destek oluyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda çok daha büyük başarılar da, sevinçler de birlikte olacağız."

Manisa Aktif Eğitimciler Derneği'nin (AKED) üstlendiği organizasyonda Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Milletvekilleri, bürokratlar ve vatandaşlar programı büyük bir coşkuyla seyretti.

Program sonunda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç olimpiyatların Manisa organizasyonuna sponsor olan Organize Sanayi Bölgesi ve Yonca Yağ Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Sait Türek'e plaket verdi.