Kazakistan, CICA başkanlığını Türkiye'ye devretti

Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) Üçüncü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinde konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursul

  Asya ' da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı ( CICA ) Üçüncü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinde konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev , organizasyonun başkanlığını Türkiye ' ye devretti . Nazarbayev , CICA zirvesinin açılış oturumunda yaptığı konuşmada , Mevlana ' nın bir mumla diğer bir mumu yakmakla aydınlığın kaybolmayacağı sözünü örnek vererek , " CICA başkanlığını Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ' e devrediyorum . " dedi .

Nazarbayev , toplantıda CICA faaliyetleri ile ilgili liderlere bilgi verirken , organizasyonun üye sayısını artarak 22 ' e ulaştığını söyledi . Konuşmasında dünyadaki birçok uluslararası soruna değinen Kazak lider , Türkiye ve Brezilya ' nın başlattığı girişimin İran ' ın nükleer programıyla ilgili sorunun diplomasi ile çözümünde ilk adım olduğunu söyledi .

" CICA SİYASİ VE ASKERİ ÇALIŞMA BAŞLATMA KONUSUNDA UZLAŞTI "

CICA ' nın bugüne kadarki faaliyetleri ile ilgili bilgi veren Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev , beş senelik müzakereler sonrası siyasi ve askeri alandan çalışmalar yapılması konusunda üye ülkelerin uzlaştığını ifade etti . Kazak lider , üye sayısı 22 ' ye ulaşan CICA ' nın Asya kıtasının yüzde 90 ' ını kapsadığına dikkat çekti .

Nükleer tehdidin insanlık için en ciddi sorun olduğunu belirten Nazarbayev , ülkesinin nükleer silahtan kendi isteğiyle vazgeçtiğini de ifade etti .

Nazarbayev , sorunların diploması , diyalog ve uzlaşı ile çözülebileceğini ifade ederek , Kuzey ve Güney Kore arasındaki tansiyonu yükselmesinden de endişe duyduklarını belirtti . Kazak lider , " Tarafları ölçülü adımlar atmaya davet ediyorum . " dedi .

CICA ' nın elinde güven arttırıcı önlemler kataloğu olduğunu ifade eden Nazarbayev , " Uzlaşma olmadan sorunlar çözülemez . " diye konuştu .

Kazakistan ' ın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ' nın dönem başkanlığını da yaptığını hatırlatan Nazarbayev , " Kazakistan batı ve doğu arasında diyalog köprüsü olarak biliniyor . " ifadelerini kullandı .

" KIRGIZİSTAN ' DA İÇ İSTİKRAR İÇİN GEREKEN YARDIMI YAPMAYA HAZIRIZ "

Kazakistan ' ın yeni projeleri ile bölgesinde gelişen bir ülke olduğunu ifade eden Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev , ülkesinin komşuları ile iyi ilişkileri için gayret gösterdiğini belirtti . Nazarbayev , " Komşumuz Kırgızistan ' daki durum zor ve istikrarsızlık devam ediyor . Kırgızistan ' da anayasal düzen ve yasaların oturmasına istiyoruz . " dedi . Kazakistan lideri , Kırgızistan ' ın istikrarı için kapsamlı yardım çağrısı yaptı .