Avrupa ve BDT'den 22 ülke İstanbul'da bir araya geliyor
Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan 22 ülkenin temsilcileri Birleşmiş Milletler'in Binyıl Kalkınma Hedefleri yolunda sağlanan bölgesel ilerlem
Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen iki günlük etkinlik , Binyıl Kalkınma Hedefleri ' ne ulaşılmasında ülkelere özgü başarılı modeller ve edinilen deneyimlerin paylaşılmasının yanı sıra Orta Gelirli Ülkeler ' in de durumunu göz önünde bulundurarak Binyıl Kalkınma Hedefleri ' nin bölgeye özel dinamiklerinin incelenmesi için bir fırsat oluşturacak . Her bir Binyıl Kalkınma Hedefi etrafında düzenlenecek panel tartışmaları , hedefler arasındaki bağlantılar ile bunlara yönelik ilerlemeyi hızlandıracak temel unsurları irdeleyecek . Konferans sonuçlarının Eylül ayında New York ' ta gerçekleşecek ve 2015 ' e kadar Binyıl Kalkınma Hedefleri ' ne ulaşılmasında küresel taahhütleri canlandırmayı amaçlayan Binyıl Kalkınma Hedefleri Değerlendirme Zirvesi ' ne katkıda bulunması bekleniyor . Toplantıya Devlet eski Bakanı ve UNDP eski Başkanı Kemal Derviş de katılacak ve bir konuşma yapacak .
Binyıl Hedefleri ' ne ulaşmada bölgeye özgü konuların da tartışılacağı konferansta Güney-Doğu Avrupa ve yeni AB üyesi ülkelere odaklanacak taslak bir rapor sunulacak . Taslak rapor , Binyıl Kalkınma Hedefleri ' ne ulaşılmasında etkin rol oynayacak yeni uluslararası ve bölgesel işbirliğinin ana hatlarını belirliyor . 1995-2007 arasında bölgede önemli ilerlemeler kaydedilmesine rağmen süregelen ekonomik ve finansal krizle özellikle yoksulluk , kadınların politik karar alma mekanizmalarına katılımı , anne sağlığı , artan HIV vakaları , temiz suya erişim ve sağlık hizmetleri ile ilgili Binyıl Kalkınma Hedefleri ' ne ulaşılmasının bazı ülkeler için problemli olabileceği belirtiliyor . Bölgedeki birçok ülkede giderek artan eşitsizlik , Binyıl Kalkınma Hedefleri ' nin tamamına ulaşılmasında temel bir engel oluşturuyor . Konferans , bu konuda ilerleme sağlanabilmesi için bölgede var olan deneyim ve bilginin paylaşılması ile kanıtlarla desteklenen politika önerileri geliştirilmesi için bir fırsat oluşturacak . Taslak raporun yanında Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz da Devlet Planlama Teşkilatı tarafından hazırlanan Türkiye ' nin Binyıl Kalkınma Ulusal Raporu ' nu açıklayacak .
Tüm dünyada kabul gören , en çok desteklenen , en kapsamlı ve en belirgin hedefler olarak görülen Birleşmiş Milletler ' in sekiz ana maddeden oluşan Binyıl Kalkınma Hedefleri , aşırı yoksulluğun birçok boyutuyla başa çıkmak için somut ve sayısal kriterler sağlıyor . Hedefler arasında yoksulluk , anne ve çocuk ölümleri , hastalık , yetersiz barınma koşulları , cinsiyet eşitsizliği , çevre kirliliği ile mücadele ve kalkınma için küresel işbirliğinin sağlanması bulunuyor .
Dünya liderlerinin 2000 yılında altına imza attıkları ve 2015 ' e kadar ulaşma sözü verdikleri Binyıl Kalkınma Hedefleri küresel olmanın yanı sıra , yerel anlamda da her ülkenin kendine özgü kalkınma ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor . Hedefler , tüm dünyanın ortak bir sonuca ulaşmak için – insani gelişmenin her yerde herkese ulaşabilmesi için – beraber hareket etmesini teşvik eden bir çerçeve oluşturuyor . Eğer bu hedeflere ulaşılırsa , dünyadaki yoksulluk yarıya inecek , on milyonlarca hayat kurtarılacak , yüz milyonlarca çocuğun daha iyi bir geleceği olacak , yüz binlerce anne ölümü engellenecek , karar verme aşamalarına daha fazla kadın katılabilecek ve milyarca insan küresel ekonomiden yararlanma fırsatını yakalayacak .